onsdag 31 juli 2013

Nu för tiden verkar ju solen skina hela tiden, NÄR ska jag hinna laga mat och blogga? "Inne-i köket-vädret" lyser med sin frånvaro. Men mat är en del av livet, så här kommer några recept för soliga dagar - mat att njuta av ute i det vackra vädret!
Mycket mat kräver mycket motion sägs det (jag väntar på nya, roligare forskarrön som säger att det är en skröna). I vilket fall fick vi en vandring på flera kilometer upp för berget Sörknatten i Dalsland!



Godmorgon!

Jordgubbssylt med lavendel

1 liter jordgubbar
2 dl äpplecider
5 dl syltsocker
1 msk färska lavendelblommor

Dela jordgubbarna och koka tillsammans med cider i 5 minuter. Häll i syltsocker och lavendel, koka 5 minuter till. Skumma av ordentligt och låt sylten svalna i fina burkar. Njut med philadelphiaost på rostat bröd. 

Bra start på dagen - så där lagom nyttigt!

Valnötsbröd för lata

Jag tänker ofta att jag minsann borde baka oftare, men så läser jag ett recept och alltid ska man köpa hem 117 olika mjölsorter och attiraljer. Brödet ska jäsa hela dagen och kavlas hit och dit. Jag blir trött av att bara tänka på hur krångligt och dyrt det brödet kommer att bli. så här får ni min fuskvariant!

1 påse Finax brödmix för surdegsbröd med solroskärnor
2 msk olivolja
2 msk honung
1-2 dl grovhackade valnötter

Gör som det står på påsen men blanda i olja och honung när du rör ihop brödet. Valnötterna blandar jag i före andra jäsningen (när brödet knådas och formas). Enkelt och gott för oss som inte är surdegsfanatiker!



Äpple-tosca med vaniljglass och kaffe, någon?

4 syrliga äpplen
75 g smält smör
1 dl strösocker
½ dl mjöl
2 msk sirap
2 msk vispgrädde
½ dl skållad och hackad mandel
1 ½ dl havregryn

Smöra en form, skala och dela äpplen och lägg i formen. Rör ihop alla ingredienser med en sked och fördela smeten över äppelbitarna. Grädda i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.


En sommarmiddag...

Skagen med pepparrot & grovt bröd

1 kg oskalade räkor
1 ½ dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 knippe färsk dill
2-3 tsk pepparrot
Salt och peppar

4 skivor grovt bröd. Stek i lika delar smör och olja på hög värme, låt svalna.

Skala räkor och blanda med allt utom pepparroten. En liten stund innan servering kan du blanda i pepparroten, den är flyktig så om du gör det för tidigt försvinner smaken. Tänk på att roten är olika stark, du måste smaka dig fram till rätt mängd - det är omöjligt att skriva...




Kryddiga rödbetor med fetaost

Kokta rödbetor (jag har hittat färdigkokta och skalade i grönsaksdisken, hur bra som helst!)
Fetaost
Ruccola

Blanda 3 msk olivolja, 1 msk balsamico, 1 tsk dijonsenap, salt, svartpeppar och honung i en liten skål. Vänd ner rödbetorna så de gottar till sig. Lägg ruccola på ett fat, strö över de kryddade rödbetorna, strö ost över betorna och dra något varv med svartpepparkvarnen, jag älskar rödbetor...

Marinerad fläskfilé, färskpotatis i ugn och kall Bearnaise

Lägg fläskfilén i en blandning av några matskedar olivolja, lite vitvinsvinäger, 1 klyfta vitlök, och torkad oregano. När du ska grilla linda lite bacon om köttet, slå in i folie och grilla till en innertemp av 72 grader, tag av folien det sista så att köttet får fin färg.

Skrapa och dela färskpotatis.Ringla över olja, lite balsamico,  lite sambal oelek, torkad timjan, havsalt och honung. Vänd rumt med händerna och rosta i ugnen på 200 grader ca 35 minuter. Rör om efter 20 minuter.



Kall Bearnaise
Ett jättebra gammalt recept från Allt om mat, perfekt till allt och till alla som gillar Bea!

1 tsk torkad dragon
Lite vitpeppar
1 ½ msk finhackad gul lök
1 ½ msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
4 dl creme fraiche
1 knippe färsk persilja
Salt

Koka ihop kryddor, lök, vinäger och vatten tills all vätska kokat in. När kryddblandningen är kall blandas den med creme fraiche, finhackad persilja och smaka av med salt. Såsen blir hur bra som helst om den görs dagen innan eller så...



Jordgubbar med glass och vit chokladssås

Färska jordgubbar
FIN vaniljglass (läs dyr)
200 g vit choklad
2 dl grädde
½ apelsin, finrivet skal

Koka upp grädden och rör ner chokladen i bitar försiktigt så den smälter. Smaksätt med rivet apelsinskal, servera såsen lite ljummen på glassen och jordgubbarna. Asti Cinzano är ett italienskt bubbel som är gott till - kanske ska du skämma bort någon??

Jag tänker INTE ta disken.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar