lördag 20 juli 2013

Sommarkalas & Kalassommar!  
I juli fyller både sonen Emil och jag år, naturligtvis skryter vi lite olika mycket om vad det är precis vi fyller (det kan även vara så att vi lite ljuger om det där med åldern, fast åt olika håll). Oavsett ålder är det viktigt med paket, kalas och tårta. I den ordningen. Här får du ta del av recept som passar på kalas när man är många, värmen är hög och ingen vill stå i köket på kalaset.

Nybliven tioåring på ny cykel
Sommarkalas för många (iallafall 20 stycken matglada släktingar!)

Välkommen!

Bubbel & Jordgubbar med Mjölkchokladdipp

Skölj jordgubbar men behåll den gröna toppen och låt de torka på papper. Värm 300 g Marabou Mjölkchoklad i bitar i vattenbad. Tag från värmen och rör ner 1 dl mellangrädde. Låt stå med ett värmeljus under i någon liten fondueskål eller liknande. Alla får doppa sin egen jordgubbe!


Förrätt

Gravad lax med limesås

2 skivor färdiggravad lax per person
Ruccola
Pinjenötter
Flagor av parmesan (Jag skivar parmesanen med osthyvel och delar skivorna lite slarvigt)

2 burkar lättcreme fraiche
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 lime, finrivet skal och saft
1-2 msk honung
Havssalt och svartpeppar

Rör ihop såsen, gärna dagen innan och låt stå i kylskåp. Lägg ruccola på tallrikarna, därefter lax, toppa med sås, pinje och parmesan!


Huvudrätt

Örtmarinerad kyckling med rostad färskpotatis & Nobissås

Kyckling
4 kg kycklingfilé
3 dl olivolja
1 dl vit balsamicovinäger
3 citroner, rivet skal och saft
2 krukor basilika, hackad
1 kruka oregano, hackad
1 kruka timjan, hackad
2 msk honung
Havssalt och peppar

Bryn hela filéer i smör, salt och peppar. Tillaga i ugn på 150 grader tills innertempen är 72 grader. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg svala kycklingfiléer och marinad i plastpåsar i kylen, gärna dagen innan. Vi servering skivas kycklingen, garnera lite fint med vad du har hemma och droppa över den goda marinaden som finns i plastpåsen...



Potatis
3-4 kg färskpotatis, tvättad och delad i stora bitar
olivolja
röd balsamico
honung
Sambal oelek (chilipasta)
flingsalt

Strö ut potatisen på plåt, ringla över olivolja, droppa lite balsamico, ringla lite honung, skvätt över lite sambal oelek, mycket salt och sjung en sång... Vänd runt hela härligheten med händerna så allt gottar till sig!
Ställ in på 200 grader. Efter 20 minuter vänder du potatisen lite kärleksfullt så den inte går sönder. Efter ytterligare 10 minuter kan du slänga på lite svarta oliver, körbärstomater och sockerärter. Efter 5 minuter till är allt klart!( =35 minuter i ugn, cirka..). Ta ut precis innan gästerna kommer så kan potatisen serveras lite ljummen.

Nobissås

3 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
3 tsk dijon senap
5 dl neutral olja
2 vitlöksklyftor
Havssalt och ett knippe finklippt gräslök

Lägg äggen i kokande vatten och koka exakt 3 minuter. Spola direkt i kallt vatten och skrapa ur äggen i en djup bunke, blanda även ner senap och vinäger till en liten smet. Tillsätt oljan droppvis och mixa med mixerstav (ha tålamod, detta kan vara trixigt och man kan ha lite otur..). Det sista tillsätter du finhackad vitlök, salt och klippt gräslök. Gärna dagen före, låt stå kallt. 
Himla bra va, nu har du nästan hela kalaset i kylskåpet!


Marängtårta med jordgubbar & citrongrädde


Botten, sockerkaka med maräng på (du får göra den två gånger i långpanna)
75 g smör
1 dl socker
4 ägg
1 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
2 dl socker

Täck plåten med ett smörat bakplåtspapper och sätt på ugnen på 150 grader. Vispa rumsvarmt smör och socker (1 dl) med elvisp, tillsätt en äggula i taget. blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk. Bred ut på plåten.
 Vispa äggvitor hårt, tillsätt på slutet lite socker i taget (2 dl). Bred ut marängen över sockerkakssmeten och grädda i nedre delen av ugnen 25 minuter.

Vispa 5 dl grädde och blanda med 1-2 dl Lemon Curd (jag köper färdig på burk) och lite vaniljsocker. Bred citrongrädden mellan bottnarna och strö delade jordgubbar över. Sommartårta!!



Mera jordgubbar!
Vi lämnar kalaset och tänker när som helst, i alla lägen...


Jordgubbshonung
Kan stå 3-4 veckor i kylen. Jag ringlar den över gratinerad getost, gör vad du vill!

Skiva och sjud försiktigt 200 g jordgubbar. Mixa jordgubbarna ordentligt när de svalnat lite. Smält ner 200 g flytande honung, på den allra svagaste av värme med lite kärlek. Häll på burk och njut när du behöver lite omtanke och socker.

Jordgubbssaft
Tack Pernilla!

3 liter delade jordgubbar
2 liter vatten
2,5 msk citronsyra
2 tsk atamon

Häll allt i en bunke och låt stå kallt ett dygn. 
Sila och häll på lika mycket socker som det är saft, alltså 1 liter socker till 1 liter saft. Om vintern behöver mjukas upp kan du frysa in småflaskor för att bli sådär glatt överraskad i januari!

Sommarmiddag på en brygga, i det stora blå på en nästan öde ö....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar