½ kg färska räkor med skal
1 lime, saft och lite rivet skal
½ pkt fetaost
½-1 kruka koriander
1 tsk sambal oelek, eller färsk chili
½ dl majonnäs
½ dl lätt creme fraiche
Lite havssalt
Stora, krispiga salladsblad ((tex Cosmopolitan)
Rostade pinjenötter
Skala räkorna och blanda helt enkelt ihop med övriga ingredienser. Vid servering så lägg en klick räkröra på ett salladsblad, strö över pinjenötter och garnera med koriander/någon räka du sparat. Denna rätt är salt och syrlig så ett vitt vin som tål lite syra blir toppen!
Sallad med Saint Agur, picklat päron och kanderade valnötter
Jag älskar ost, det är finkväll när det är ostkväll.
Blanda ett finskivat päron med 2 msk vit balsamico och 1 msk flytande honung, låt stå och dra i rumstemperatur ca 1 timme.
Smält ½ dl strösocker i en stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt i msk honung och 1 liten påse valnötter. Akta så det inte bränns, rör runt snabbt och häll ut på bakplåtspapper, när nötterna stelnat och svalnat så kan du grovhacka dem.
Strö ut blandad sallad på 4 tallrikar, skvätt över lite olivolja. Bryt sönder Saint Agur med händerna och lägg på salladen, på med kanderade nötter och picklat päron (använd gärna "spadet" från päronen och ringla över tallrikarna).
Supergott med ett lite syrligt vitt vin till den krämiga salta osten och söta nötterna. Supergott.
Laxcarpaccio med lime, jordgubbar och pinjenötter
2 frysta laxfiléer
Jordgubbar
Pinjenötter
Fina blad
1 burk lätt creme fraiche
½ kruka färsk basilika
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk honung
1 lime, saft och skal
Blanda en liten klick creme fraiche med basilikablad och kör med stavmixer tills bladen är fint hackade. I med resten av creme fraiche, limeskal och saft, honung, hackad vitlök och salt, kör ett snabbt varv med stavmixer.
När laxen tinat halvvägs skär du den i fina tunna, skivor och då är den färdig att serveras. Strö över färska jordgubbar, pinjenötter du rostat i torr stekpanna några minuter samt färska basilikablad. Ringla över dressing och gärna en dos nykrossad svartpeppar (det är därför den inte är i dressingen, den ska vara direkt på laxen).
3 Kanapéer
God plockmat istället för en förrätt.
Tag ut rundlar av vitt bröd med till exempel pepparkaksmått eller glas, beräkna tre pp. Stek i smör på ganska hög värme så de får en rostad karaktär. Låt svalna på papper.
Hummer, citron & dill
1 färsk hummer (jag köpte amerikansk, handlar helt om priset :))
1 knippe dill
1 klick ljus majonnäs
Rivet citronskal
Havssalt och nymald, grovmald svartpeppar
Hacka och rör ihop, det ska vara lite majonnäs, den ska precis binda ihop röran, Spara fina bitar av klon att garnera med. Röran ska läggas på brödet vid servering, annars får du blött bröd och tråkig röra.
Löjrom & Västerbottenkräm
Löjrom
2 dl creme fraiche
1 knippe finhackad färsk gräslök
1-2 dl riven västerbottenost (köp inte färdigriven, den är så hård och tråkig)
Pressad citron, lite salt och peppar
Rör ihop allt utom löjrom, klicka på röra och löjrom vid servering.
Rostbiff & wasabikräm
Rostbiff, gärna rosaröd i skiva att lägga på brödet.
Majonnäs
Wasabi
Riven färsk ingefära
Några droppar japansk soja
Rör ihop en stor klick majonnäs med övriga ingredienser, jag tycker att smakerna ska komma fram, men inte ta död på rostbiffen (smakmässigt...), så ta fram lite fingertoppskänsla! Lägg för att mogna i kyl och spritsa på rostbiffen vid servering.
Toast Fjätervålen
Ren, champagne och lite snö - vad vore livet utan det?
200 rökt renbog (eller något annat om du inte råkar ha en död ren i närheten)
1 syrligt äpple
1 charlottenlök
200 g philadephiaost
Riven pepparrot
Salt och svartpeppar
Tärna äpple, lök och ren i små fina bitar. Rör ihop och smaksätt med pepparrot, här har vi lite olika smak men tänk på att göra det strax innan servering - pepparrot kan vara flyktigt.
Ljust bröd, smör att steka i och en skalad vitlöksklyfta.
Stek brödskivor utan kanter i rikligt med smör på het värme så att de blir frasiga. När de svalnat något gnider du vitlöksklyftan mot brödet på ena sidan så att det får en doft och smak av vitlök. Lägg en brödskiva på varje tallrik, toppa med renröran och servera med bubbel.
Örtgratinerade havskräftor
1 havskräfta per person, färsk (gärna rå om du får tag i det)
1 stor klick smör
Havssalt
Färsk oregaon
Färsk timjan
Vitlök
Låt smöret bli rumsvarmt och rör i örter och pressad vitlök efter smak, var försiktig med saltet, smaka av salthalten i kräftorna. Klyv kräftorna på längden och lägg på bakplåtspapper. Smeta ut en stor smörklick på varje kräfta, smöret ska täcka hela kräftan. Hit kan man förbereda.
Gratinera kräftorna i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter, Gästerna (eller din käresta, eller den du vill ska bli din käresta) ska nästan ha satt sig när du stoppar kräftorna i ugnen för de ska ätas direkt. Så först vin, och sedan kräftor gör alla glada.
Syrlig bruschetta med räkor & basilika
Lite västkusten, lite Italien, lite kärlek
Stek ljust bröd (gärna lite segt surdegsbröd) i het panna med olja. Låt svalna och gnid sedan ena sidan med en skalad vitlöksklyfta så att brödet får en god smak och doft av vitlök.
Färska räkor
Färsk basilika
Citron
Olivolja
Chili
Skala räkor och droppa över lite olja, pressad citron, finhackad basilika och finhackad chili - rör ihop. Du får smaka av mängderna själv, jag tycker att det ska vara mycket citron som ger en fin syrlighet men att man ska vara lite försiktig med chilin eftersom färska räkor ska behandlas ömt och varsamt. Blanda ihop detta precis innan servering, det ska inte bli någon slags marinad där allt smakar samma. Det är gott med flagad parmesan över...
Klicka röran på brödet prick när ni ska äta så att det är frasigt och gott. Skaldjur kräver ett lätt och luftigt vitt vin, champagne skadar inte.
Crostini med lax, lime och kapris
Salta små aptitretare (säger man så längre? Herregud jag hänger inte med)
Kallrökt lax
Kapris
Lime
Färsk basilika
Philadelphiaost
Svartpeppar
Crostini
Strimla färdigskivad lax, och blanda ihop med lite kapris, limeskal och hackad basilika. Bind ihop med philadephiaost, jag tog bara några matskedar, tycker inte att det ska bli en kräm utan mer bara hållas samman. Kan förberedas, lägg röran på crostini när de ska ätas. Gott!
Bruschetta Corniglia
Vi bodde i Corniglia som befinner sig i mitten av de fem byarna. Högt, högt uppe på en klippa - som i en saga. Den här goda bruschettan åt vi på torget.
Stek lite surdegsbröd i olivolja. När brödet svalnat gnider du en vitlöksklyfta mot brödet.
Mild pesto
1 dl pinjenötter
100 g parmesan
1 kruka basilika
1 ½ dl olivolja
Salt
Mixa ihop med stavmixer till en finfördelad röra, stå kallt.
Hacka små fina tomater (jag gillar Romantica) ihop med lite rödlök, salt, peppar, olivolja och några droppar honung.
Nu monterar du ihop bruschettan; bröd underst, sedan tomatröra, klicka över pesto och avsluta med god mozzarella. Gör gärna i stor storlek, då blir det en god kvällsmacka... Serveras direkt.
Lax med koriander
Färdigskivad rökt eller gravad lax, jag gillar gravad....
Lägg på ett stort fat med gröna blad under.
½ dl olivolja
1 kruka färsk koriander
Pyttelite vitlök, gärna färsk om du får tag i det
Saft från 1 citron
Lite honung, salt och svartpeppar
Kör ihop med mixerstav och låt dressingen mogna några timmar, ringla över vid
serveringen.
Parma med Hallon & Mozzarella
2 parmaskivor per person (köp i charken!!)
½ mozzarella per person
Färska hallon
Späd ruccola
Olivolja, Hallonbalsamico, salt och svartpeppar
Pinjenötter och färsk basilika
Dela mozzarellan i 4 delar och rulla in i skinkan, i det blir alltså en fjärdedels ost i varje rulle och jag tycker två rullar räcker - men det är väldigt gott så gör som du vill.
Lägg rullarna på en plåt och värm ugnen till 175 grader. Fördela sallad på tallrikar och rör ihop 2 delar olja med en del hallonbalsamico, smaksätt med havssalt och nymald peppar. Precis när ni tar det första glas vinet vid bordet (eller champagne om det ska slås på stort :)) sätter du in parmaskinkan i mitten av ugnen ca 5 minuter - passa så osten inte rinner ut. Snabbt upp på tallrik, ringla över hallondressing och garnera med färska hallon, rostade pinjenötter och färsk basilika.
Gratinerad Brie med Parma och Blåbär (2 pers, lätt att göra till många)
2 tjocka skivor god brie
4 skivor parmaskinka
Späda blad, gärna ruccola om den är ung...
Crema de balsamico
Färska blåbär
Grovhackade pistagenötter
Fin olivolja
Vill bara påpeka att denna rätten är enkel att göra, men kräver att du köper fina (läs dyra) råvaror. Lägg ruccola på två tallrikar, lägg skinkan över. Gratinera brieskivor på 200 grader i 6-8 minuter (lägg bakplåtspapper under så blir det lättare). Lägg varm brie på skinkan. Strössla över hackade nötter och blåbär, ringla över balsamico och lite olivolja. SUCK så gott...
Pilgrimsmussla med pancetta och söt tomat
4 pilgrimsmusslor
några skivor pancetta
cocktailtomater på kvist
olivolja
råsocker
färsk timjan
havssalt
svartpeppar
Halvera tomaterna och lägg dem tätt och mysigt i en liten form. Droppa över olivolja, råsocker, timjan, salt och peppar, vänd runt med händerna. Ställ i ugnen i en timma på 100 grader. Låt stå och svalna lite till serveringen
Strimla och stek pancettan knaprig, rinn av på ett papper. Halstra pilgrimsmusslan i het stekpanna (hälften smör, hälften olja) knappet en minut per sida. Lägg tomater i botten på en liten tallrik, lägg på varm mussla och toppa med pancetta. Det blir sött, salt, styrka och alldeles, alldeles underbart...
Karamelliserade körsbärstomater med mozzarella & kapris
2 mozzarella
2 pkt körsbärstomater
1-2 msk socker
3 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
kapris på burk
färsk basilika
Skiva mozzarella och lägg upp på förrättstallrikar, jag brukar ta en halv mozzarella per person. Halvera tomaterna. Strö socker i en torr panna och låt det smälta utan att röra om. När sockret har smält lägger du i tomater, olja och vinäger i panna, här gäller det att försiktigt röra om och hålla koll på värmen så att pannan har medelhög värme. Stek på tomaterna någon minut och skeda sedan över dem över mozzarellan. Strö över kapris, basilikablad och nymald svartpeppar.
| Njut direkt! |
Rostad sparris & parmaskinka med parmesankräm
1 knippe färsk sparris
8 skivor parmaskinka
1 ½ dl lätt creme fraiche
½ finhackad charlottenlök
1-2 dl finriven parmesan
Nymald svartpeppar
Lägg sparrisen på ett bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och strö havssalt. in i ugnen på 200 grader ca 7 minuter. Låt svalna. blanda alla ingredienser till krämen och låt den vila i kylskåp en liten stund (eller länge om du vill förbereda). Lägg en sparris på parmaskivan, klicka i minst en matsked kräm och linda runt. Strö gärna rostade pinjenötter över till serveringen.
1 knippe färsk sparris
8 skivor parmaskinka
1 ½ dl lätt creme fraiche
½ finhackad charlottenlök
1-2 dl finriven parmesan
Nymald svartpeppar
Lägg sparrisen på ett bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och strö havssalt. in i ugnen på 200 grader ca 7 minuter. Låt svalna. blanda alla ingredienser till krämen och låt den vila i kylskåp en liten stund (eller länge om du vill förbereda). Lägg en sparris på parmaskivan, klicka i minst en matsked kräm och linda runt. Strö gärna rostade pinjenötter över till serveringen.
| Det är väldigt gott med ett glas Prosecco till, perfekt på en picknick! |
Ceviche med pilgrimsmussla
200 g halvtinade pilgrimsmusslor
2 avocado
½ mango
½ -1 röd chili, finhackad
½ rödlök, finhackad
1 kruka koriander
Några matskedar olja
1 lime, pressad saft
Lite havssalt
Tärna musslor, avokado och mango. Blanda med övriga ingredienser och låt stå en halvtimma i kylen, inte mer för då blir musslan liksom "gravad", jag gillar när den är rå. Smaka av med chilin lite försiktigt när du blandar, den varierar i styrka. Detta är en fantastisk förrätt på sommaren och då är det gott med en halvtorr riesling till!
Lax utan skinn och ben (den ska vara fryst minst 3 dygn)
Lite västerbottenost
½-1 dl valnötter
Färsk dill
Strimlor av rödlök
3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk skånsk senap
Lite socker, salt och peppar
Skär laxen i tunna skivor, lättast när den är halvfrusen och lägg på ett fat. Strössla över ostbitar, grovhackade nötter och färsk dill. Sväng ihop dressingen i en skål med en gaffel och droppa den över fisken. Detta ska göras precis innan man äter, det är inget som ska stå (å andra sidan går denna rätt att göra på mindre än fem minuter!).
Skagen med pepparrot & grovt bröd
1 kg oskalade räkor
1 ½ dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 knippe färsk dill
2-3 tsk pepparrot
Salt och peppar
4 skivor grovt bröd. Stek i lika delar smör och olja på hög värme, låt svalna.
Skala räkor och blanda med allt utom pepparroten. En liten stund innan servering kan du blanda i pepparroten, den är flyktig så om du gör det för tidigt försvinner smaken. Tänk på att roten är olika stark, du måste smaka dig fram till rätt mängd - det är omöjligt att skriva...
Rostade tomater och citron med parmaskinka, mozzarella& basilika
Fina små tomater (jag köpte en låda med blandade färger, en ask räcker till tre personer ungefär)
1 citron
Flera oskalade vitlöksklyftor
Lite olivolja
Någon matsked eller två av råsocker
Strö ut halverade tomater med skärsidan uppåt i en liten ugnsform, ringla över olivolja och socker. Skär citronen i klyftor och släng ner dem tillsammans med oskalade vitlöksklyftor i formen. Ställ in i ugn på 150 grader i 1½timma. Låt det sedan svalna en stund. När tomaterna kallnat pressar du citronsaft och innehållet i de rostade vitlöksklyftorna över dem.
Lägg skinkan på ett fat, strö över svala tomater (smaksatta med vitlök och citron), mozzarella, färsk basilika och pinjenötter. Du kan lägga allt på ett stort fat så kan ju alla ta tills de skäms. Kanske en mjuk chianti?
2 parmaskivor per person (köp i charken!!)
200 g halvtinade pilgrimsmusslor
2 avocado
½ mango
½ -1 röd chili, finhackad
½ rödlök, finhackad
1 kruka koriander
Några matskedar olja
1 lime, pressad saft
Lite havssalt
Tärna musslor, avokado och mango. Blanda med övriga ingredienser och låt stå en halvtimma i kylen, inte mer för då blir musslan liksom "gravad", jag gillar när den är rå. Smaka av med chilin lite försiktigt när du blandar, den varierar i styrka. Detta är en fantastisk förrätt på sommaren och då är det gott med en halvtorr riesling till!
Laxcarpaccio med valnötter och västerbottenost
Lax utan skinn och ben (den ska vara fryst minst 3 dygn)
Lite västerbottenost
½-1 dl valnötter
Färsk dill
Strimlor av rödlök
3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk skånsk senap
Lite socker, salt och peppar
Skär laxen i tunna skivor, lättast när den är halvfrusen och lägg på ett fat. Strössla över ostbitar, grovhackade nötter och färsk dill. Sväng ihop dressingen i en skål med en gaffel och droppa den över fisken. Detta ska göras precis innan man äter, det är inget som ska stå (å andra sidan går denna rätt att göra på mindre än fem minuter!).
Skagen med pepparrot & grovt bröd
1 kg oskalade räkor
1 ½ dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 knippe färsk dill
2-3 tsk pepparrot
Salt och peppar
4 skivor grovt bröd. Stek i lika delar smör och olja på hög värme, låt svalna.
Skala räkor och blanda med allt utom pepparroten. En liten stund innan servering kan du blanda i pepparroten, den är flyktig så om du gör det för tidigt försvinner smaken. Tänk på att roten är olika stark, du måste smaka dig fram till rätt mängd - det är omöjligt att skriva...
Rostade tomater och citron med parmaskinka, mozzarella& basilika
Fina små tomater (jag köpte en låda med blandade färger, en ask räcker till tre personer ungefär)
1 citron
Flera oskalade vitlöksklyftor
Lite olivolja
Någon matsked eller två av råsocker
Strö ut halverade tomater med skärsidan uppåt i en liten ugnsform, ringla över olivolja och socker. Skär citronen i klyftor och släng ner dem tillsammans med oskalade vitlöksklyftor i formen. Ställ in i ugn på 150 grader i 1½timma. Låt det sedan svalna en stund. När tomaterna kallnat pressar du citronsaft och innehållet i de rostade vitlöksklyftorna över dem.
Lägg skinkan på ett fat, strö över svala tomater (smaksatta med vitlök och citron), mozzarella, färsk basilika och pinjenötter. Du kan lägga allt på ett stort fat så kan ju alla ta tills de skäms. Kanske en mjuk chianti?
Sparris- och getostsallad med blodapelsinvinägrett
Recept från Amanda Hesser, matskribent från New York
Ett knippe grön sparris (bryt av den träiga delen)
3 stora nävar ruccola
Saft från en blodapelsin
1 tsk balsamico
2 tsk dijonsenap
½ dl mild olivolja
1 ½ dl getost
havssalt och nymald svartpeppar
Koka sparrisen högst 3 minuter, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Blanda sparris och ruccola. Rör ihop blodapelsinjuice, vinäger, senap, salt och peppar, tillsätt oljan droppvis när du vispar kraftigt så det blir en tjock dressing. Blanda allt försiktigt och bryt ner osten i ganska stora bitar.
Ett väldigt gott vin till är Bonterra Chardonnay.
Parma med Hallon & Mozzarella
2 parmaskivor per person (köp i charken!!)
½ mozzarella per person
Färska hallon
Späd ruccola
Olivolja, Hallonbalsamico, salt och svartpeppar
Pinjenötter och färsk basilika
Dela mozzarellan i 4 delar och rulla in i skinkan, i det blir alltså en fjärdedels ost i varje rulle och jag tycker två rullar räcker - men det är väldigt gott så gör som du vill.
Lägg rullarna på en plåt och värm ugnen till 175 grader. Fördela sallad på tallrikar och rör ihop 2 delar olja med en del hallonbalsamico, smaksätt med havssalt och nymald peppar. Precis när ni tar det första glas vinet vid bordet (eller champagne om det ska slås på stort :)) sätter du in parmaskinkan i mitten av ugnen ca 5 minuter - passa så osten inte rinner ut. Snabbt upp på tallrik, ringla över hallondressing och garnera med färska hallon, rostade pinjenötter och färsk basilika.
Halstrad pilgrimsmussla med mango och pancetta
1 mango
Färsk mynta
Färsk chili
Tärna mango, chili och hacka myntan. Rör ihop med lite olivolja, vit balsamico, saltoch svartpeppar.
Halstra några pigrimsmusslor, 3 per person kan vara bra. Det finns olika uppfattningar om att halstra rätt, jag hettar upp en panna med smör riktigt varm och låter musslan få ca 45 sekunder per sida...
Dela pancetta (typ italiensk bacon , inte så rökt och tjockt) och stek, låt svalna
Lägg musslorna på salladen och strö över pancetta. Det blir sött, starkt, salt, syrligt, friskt och alldeles underbart.
Färsk mynta
Färsk chili
Tärna mango, chili och hacka myntan. Rör ihop med lite olivolja, vit balsamico, saltoch svartpeppar.
Halstra några pigrimsmusslor, 3 per person kan vara bra. Det finns olika uppfattningar om att halstra rätt, jag hettar upp en panna med smör riktigt varm och låter musslan få ca 45 sekunder per sida...
Dela pancetta (typ italiensk bacon , inte så rökt och tjockt) och stek, låt svalna
Lägg musslorna på salladen och strö över pancetta. Det blir sött, starkt, salt, syrligt, friskt och alldeles underbart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar