Några skivor parmaskinka
Färska aprikoser
1 knippe färsk sparris
Mini-mozzarella
Värm olivolja på medelstark värme i en panna, rosta sparrisen i värmen några minuter. När du drar sparrisen från värmen så smaksätter du den med lite balsamico, honung, salt och svartpeppar. Vänd runt och låt det det lite svalare. Täck botten av ett fat lite slarvigt med parmaskinka, strö över aprikoser i skivor, mozzarella och sparris.
Sharon-sallad
Sharonfrukt
Parmaskinka
crostini
Pinjenötter
Chevre
Lite olivolja, balsamico om man vill...
Inget ska lagas, men lägg det lite snyggt. Kombinationen av söt frukt, salt skinka och lite syrlig ost är sååå bra!
Bubbel & löjrom
Champagne
lantchips
löjrom
creme fraiche
Öppna bubblet och drick en skvätt. När gästerna har kommit lägger du på en klick creme fraiche och en klick löjrom på ett lantchips eller två, de ska ätas direkt.
Champagne
lantchips
löjrom
creme fraiche
Öppna bubblet och drick en skvätt. När gästerna har kommit lägger du på en klick creme fraiche och en klick löjrom på ett lantchips eller två, de ska ätas direkt.
Ett italienskt fat till alla!
Bresaola
mozzarella
tomat
kalamataoliver
färsk basilika
olivolja
balsamico (om du vill)
Varva på ett stort fat, låt gästerna ta själva! Tänk på att servera rumsvarmt, inte kylskåpskallt för det blir man bara ledsen av och smakerna kommer inte till sin rätt.
Bresaola
mozzarella
tomat
kalamataoliver
färsk basilika
olivolja
balsamico (om du vill)
Varva på ett stort fat, låt gästerna ta själva! Tänk på att servera rumsvarmt, inte kylskåpskallt för det blir man bara ledsen av och smakerna kommer inte till sin rätt.
Apelsincurd
1 ägg
1 dl socker
1 apelsin (finrivet skal och 1 dl pressad saft)
50 g smör
Blanda allt utom smöret i en kastrull med tjock botten, det ska sjuda ihop till en tjock kräm på svag till medelvärme. Här får du inte elda på och ha för bråttom, då får du äggstanning (kan ha hänt mig när jag stressat). Så i lugn och ro står du och rör i kastrullen (hela tiden) tills du tycker att krämen har tjocknat. Dra kastrullen från spisen och smält i en stor, kall smörklick. Krämen får gärna mogna i kylskåp en natt innan den ska på mackan.
När gästerna kommer...
Bubbel
Crostini
Brie
hjortronsylt
valnötter
Lägg en skiva brie på en crostini, toppa med en klick hjortron och en bit valnöt. Detta gör du när gästerna kommer, annars blir crostinin mjuk och det är inte vidare trevligt.
Blinier - ryska plättar
2 ½ dl rumsvarm mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
4 msk gräddfil
1 ägg
1 tsk bakpulver
Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda ihop bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula, bakpulver och lite salt. Vänd försiktigt i den vispade äggvitan. Stek små plättar i smör i en het stekpanna, jag brukar vända på plätten när det kommer luftbubblor på ovansidan. Laxröran och smeten kan förberedas, men plättarna steker man precis innan det är dags att äta.
CHAMPAGNE-BRUNCH MED SOMMARKÄNSLA
Någonting att dricka...
1. Champagne.
2. Kyl
3.Öppna
4.Njut.
...och någonting att äta
Färska jordgubbar med chokladkräm
100 g mörk choklad
100 g mascarpone (italiensk mjukost)
100 g smör
1 dl florsocker
Låt alla ingredienser bli rumsvarma. Smält chokladen i vattenbad. Blanda alltsammans med hjälp av ettan på elvispen. Doppa jordgubbar, det är helt fantastiskt och egentligen är det viktigaste i dagens blogg avklarat!
Sallad med färska aprikoser, sparris, mozzarella & parmaskinka
Några skivor parmaskinka
Färska aprikoser
1 knippe färsk sparris
Mini-mozzarella
Värm olivolja på medelstark värme i en panna, rosta sparrisen i värmen några minuter. När du drar sparrisen från värmen så smaksätter du den med lite balsamico, honung, salt och svartpeppar. Vänd runt och låt det det lite svalare. Täck botten av ett fat lite slarvigt med parmaskinka, strö över aprikoser i skivor, mozzarella och sparris.
Några skivor parmaskinka
Färska aprikoser
1 knippe färsk sparris
Mini-mozzarella
Värm olivolja på medelstark värme i en panna, rosta sparrisen i värmen några minuter. När du drar sparrisen från värmen så smaksätter du den med lite balsamico, honung, salt och svartpeppar. Vänd runt och låt det det lite svalare. Täck botten av ett fat lite slarvigt med parmaskinka, strö över aprikoser i skivor, mozzarella och sparris.
Tomat-bruschetta
Vitt surdegsbröd, gärna någon dag gammalt
Stek surdegsbröd i varm panna med olivolja. vänd brödet flera gånger för ett jämnt resultat. När brödet svalnat något gnider du en vitlöksklyfta mot ena sidan.
5 tomater
½-1 rödlök
1 kruka basilika
olivolja
vinäger
Salt och peppar
Hacka tomater, finhacka lök och basilika. Blanda med lite olja, vinäger och kryddor.
När det ska serveras lägger du på rikligt med tomatröra på brödet, strö över stora flagor parmesan och ringla över lite honung. Bröd och röra kan du göra i förväg men lägg inte ihop det förrän det ska ätas, så gott och soooommar!
Vitt surdegsbröd, gärna någon dag gammalt
Stek surdegsbröd i varm panna med olivolja. vänd brödet flera gånger för ett jämnt resultat. När brödet svalnat något gnider du en vitlöksklyfta mot ena sidan.
5 tomater
½-1 rödlök
1 kruka basilika
olivolja
vinäger
Salt och peppar
Hacka tomater, finhacka lök och basilika. Blanda med lite olja, vinäger och kryddor.
När det ska serveras lägger du på rikligt med tomatröra på brödet, strö över stora flagor parmesan och ringla över lite honung. Bröd och röra kan du göra i förväg men lägg inte ihop det förrän det ska ätas, så gott och soooommar!
Jordgubbssylt med lavendel
1 liter jordgubbar
2 dl äpplecider
5 dl syltsocker
1 msk färska lavendelblommor
Dela jordgubbarna och koka tillsammans med cider i 5 minuter. Häll i syltsocker och lavendel, koka 5 minuter till. Skumma av ordentligt och låt sylten svalna i fina burkar. Njut med philadelphiaost på rostat bröd.
| Bra start på dagen - så där lagom nyttigt! |
Ägg- och mjölkfria pannkakor
I förra bloggen hade jag en jordgubbssylt med lavendel, plocka fram den nu!
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6 dl rismjölk eller havremjölk
3 msk smält smör (Milda culinesse innehåller vegetabilisk olja)
Lite salt
Rör samman mjölet med 3 dl mjölk till en klimpfri smet. Vispa ner resten av ingredienserna. Stek på hög värme i en lite klick smör, det tar längre tid för varje pannkaka än när du steker pannkakor med ägg. Så tålamod och försiktighet när man ska vända är en dygd!
Jordgubbshonung
Kan stå 3-4 veckor i kylen. Jag ringlar den över gratinerad getost, gör vad du vill!
Skiva och sjud försiktigt 200 g jordgubbar. Mixa jordgubbarna ordentligt när de svalnat lite. Smält ner 200 g flytande honung, på den allra svagaste av värme med lite kärlek. Häll på burk och njut när du behöver lite omtanke och socker.
Jordgubbssaft
Tack Pernilla!
3 liter delade jordgubbar
2 liter vatten
2,5 msk citronsyra
2 tsk atamon
Häll allt i en bunke och låt stå kallt ett dygn.
Sila och häll på lika mycket socker som det är saft, alltså 1 liter socker till 1 liter saft. Om vintern behöver mjukas upp kan du frysa in småflaskor för att bli sådär glatt överraskad i januari!
Plommonkompott med konjak till chevre
Avsluta natten med lite ost
Getost
15-20 små fina plommon (jag fick av grannen och kan inget om olika sorter)
2 dl socker
Saft från en halv citron
1 msk konjak
Kärna ur och dela plommonen i bitar. Sjud plommon, socker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull några minuter så allt kokar ihop. Dra från plattan och häll i en skvätt konjak. När den blivit kall så häll på burk och in i kylskåp. God till ost.
I förra bloggen hade jag en jordgubbssylt med lavendel, plocka fram den nu!
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6 dl rismjölk eller havremjölk
3 msk smält smör (Milda culinesse innehåller vegetabilisk olja)
Lite salt
Rör samman mjölet med 3 dl mjölk till en klimpfri smet. Vispa ner resten av ingredienserna. Stek på hög värme i en lite klick smör, det tar längre tid för varje pannkaka än när du steker pannkakor med ägg. Så tålamod och försiktighet när man ska vända är en dygd!
Kantarelltoast med löjrom & creme fraiche
Ljust surdegsbröd i skivor utan kanter
Kantareller
Löjrom
Creme fraiche
Rödlök
Färsk basilika
Stek brödet i lika delar smör och olja på het värme så det rostas. Låt brödet kallna. Stek svampen i torr panna så att den vätskar ur. När vattnet ångat bort så klickar du en stor klick smör, svartpeppar och salt, bryn någon minut och dra bort från värmen. Lägg svamp på toasten, en klick creme fraiche, över det en generös klick löjrom och toppa med hackad färsk basilika och finhackad rödlök. Enkelt och fantastiskt gott - som att få hav och skog i samma smakbit!
Ljust surdegsbröd i skivor utan kanter
Kantareller
Löjrom
Creme fraiche
Rödlök
Färsk basilika
Stek brödet i lika delar smör och olja på het värme så det rostas. Låt brödet kallna. Stek svampen i torr panna så att den vätskar ur. När vattnet ångat bort så klickar du en stor klick smör, svartpeppar och salt, bryn någon minut och dra bort från värmen. Lägg svamp på toasten, en klick creme fraiche, över det en generös klick löjrom och toppa med hackad färsk basilika och finhackad rödlök. Enkelt och fantastiskt gott - som att få hav och skog i samma smakbit!
Jordgubbschutney med chili
(till revbenen från Arla, väldigt många bra recept)
1 liter jordgubbar
2 gula lökar
1 röd chili
2 msk smör
½ dl balsamico
1 dl råsocker
1 kanelstång
Lite salt och svartpeppar
Skär jordgubbar i bitar, hacka lökarna och finhacka chilin (klia dig inte i ögonen om du vill se tomten i jul). Fräs lök och chili i smöret, rör ner allt och småkoka i ca 20 minuter tills den inte är så vattnig. Håller ca en vecka i kylskåp. Det sitter fint med lite sommarsmaker på jul tycker jag....
(till revbenen från Arla, väldigt många bra recept)
1 liter jordgubbar
2 gula lökar
1 röd chili
2 msk smör
½ dl balsamico
1 dl råsocker
1 kanelstång
Lite salt och svartpeppar
Skär jordgubbar i bitar, hacka lökarna och finhacka chilin (klia dig inte i ögonen om du vill se tomten i jul). Fräs lök och chili i smöret, rör ner allt och småkoka i ca 20 minuter tills den inte är så vattnig. Håller ca en vecka i kylskåp. Det sitter fint med lite sommarsmaker på jul tycker jag....
Välkommen!
Bubbel & Jordgubbar med Mjölkchokladdipp
Skölj jordgubbar men behåll den gröna toppen och låt de torka på papper. Värm 300 g Marabou Mjölkchoklad i bitar i vattenbad. Tag från värmen och rör ner 1 dl mellangrädde. Låt stå med ett värmeljus under i någon liten fondueskål eller liknande. Alla får doppa sin egen jordgubbe!
Bubbel & Jordgubbar med Mjölkchokladdipp
Skölj jordgubbar men behåll den gröna toppen och låt de torka på papper. Värm 300 g Marabou Mjölkchoklad i bitar i vattenbad. Tag från värmen och rör ner 1 dl mellangrädde. Låt stå med ett värmeljus under i någon liten fondueskål eller liknande. Alla får doppa sin egen jordgubbe!
Mera jordgubbar
Jordgubbshonung
Kan stå 3-4 veckor i kylen. Jag ringlar den över gratinerad getost, gör vad du vill!
Skiva och sjud försiktigt 200 g jordgubbar. Mixa jordgubbarna ordentligt när de svalnat lite. Smält ner 200 g flytande honung, på den allra svagaste av värme med lite kärlek. Häll på burk och njut när du behöver lite omtanke och socker.
Jordgubbssaft
Tack Pernilla!
3 liter delade jordgubbar
2 liter vatten
2,5 msk citronsyra
2 tsk atamon
Häll allt i en bunke och låt stå kallt ett dygn.
Sila och häll på lika mycket socker som det är saft, alltså 1 liter socker till 1 liter saft. Om vintern behöver mjukas upp kan du frysa in småflaskor för att bli sådär glatt överraskad i januari!
Plommonkompott med konjak till chevre
Avsluta natten med lite ost
Getost
15-20 små fina plommon (jag fick av grannen och kan inget om olika sorter)
2 dl socker
Saft från en halv citron
1 msk konjak
Kärna ur och dela plommonen i bitar. Sjud plommon, socker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull några minuter så allt kokar ihop. Dra från plattan och häll i en skvätt konjak. När den blivit kall så häll på burk och in i kylskåp. God till ost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar