Högtid, Kalas & Buffé...

Sommarkalas
Emil och jag är julibarn. Sommarens varmaste dag var hela släkten här, det var sköna 33 grader på eftermiddagen...                              
Beräkna 15-20 pers.


Svettiga födelsedagsfirare


Tropisk bål

5 dl tropisk jucie (läs på paketen så att inte jucien innehåller banan, det blir konstigt)
1 flaska Prosecco
2 lime
Is

Tvätta och klyfta limen. Pressa/kläm till på varje klyfta när du släpper ner den i bålskålen. Blanda med jucie och låt stå en stund. Vid servering så häller du i proseccon och massor av is.


Gott innan maten


Crostini med mango, koriander och räkor

1 paket crostini

1 ask philadelphia
3-4 msk mango chutney
1 kruka koriander
1 citron
salt
Räkor

Rör ihop ost, mango, finhackad koriander, pressad citron och lite salt. Detta kan stå i kylen några timmar. När bålen ska drickas lägger du en klick röra på varje crostini och toppar med en räka, supergott!

Rostbiff med örter & citron, Potatissallad med smak av Italien

2,5 kg Rostbiff (eller fransyska, eller kalvrostbiff...)
Olivolja
1-2 citroner
2 vitlöksklyftor
2-3 krukor färska örter (jag tog oregano, timjan och persilja)

Stek köttet i mycket smör, salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen på 130 grader, låt en köttermometer  mäta innertemp till 58 grader (rosa/rött). Låt köttet svalna.
Blanda olja, rivet citronskal och saft, finhackad vitlök, hackad örter. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinad. Gör gärna detta dagen innan så är det bara att ta fram och skära köttet riktigt tunt en liten stund innan det ska ätas. 




Potatissallad

3 kg färskpotatis, olivolja, honung, salt och torkad timjan

Olivolja
3 paket körsbärstomater
2 knippe sparris
1-2 citroner
Späd ruccola och babyspenat
1 stor bit parmesan
Salt och svartpeppar

Tvätta, dela och massera potatisen med lite olja, honung, salt och torkad timjan.  Rosta potatisen i ugn på 175 grader ca 35 minuter. När det är 5 minuter kvar, skickar du in delade sparrisar i ugnen. 
Låt svalna.



Semitorkade körsbärstomater
Dela tomaterna på hälften och ställ dem på plåt med bakplåtspapper, snittyta uppåt! Ringla lite olja, havssalt och svartpeppar över. Torka i ugn på 125 grader i ca 1 ½ tim. Låt svalna.

Rör ihop en stor skvätt olivolja, pressad citron, salt och svartpeppar. Vänd försiktigt ihop med potatis, sallad, tomater och sparris. Det är lättast att göramed händerna, tomaterna behöver lite ömhet. På med massor av stora flagor parmesan.




Sommarsås 

1 liter turkisk yoghurt
2 dl ajvar relish (rostad paprikaröra på burk, jag väljer den milda)
1 citron
1 kruka gräslök

Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Bröd och minst två ostar så är kalaset hemma...



Lisas jordgubbssemifreddo

1 ask färska jordgubbar
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg
2 dl vispgrädde
½ dl florsocker
1 lime

Mixa jordgubbar med kondenserad mjölk. Vispa grädden. Vispa äggvitor till hårt skum. I grädden vispar du ner jordgubbsröra, limeskal och saft, florsocker och äggulor. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan och häll i form. In i frys några timmar. Den behöver stå framme ca 20 minuter (alltså när du kokar kaffet :)) för att bli så där fantastiskt krämig.





Istället för ett julbord
En julig trerättersmeny för den lilla julen - den som inte är överdådig, utan finstämd. 
Där passande dryck till förrätten är champagne, varmrätten ett bärigt & örtigt rödvin samt en god tokaj till efterrätten!

Lax med citrus & saffran
Mjukt, lent och fint, med  lite citrus som hoppar på tungan!

Några skivor gravad lax
Machésallad
1 blodgrape
Hackade valnötter

2 dl turkisk yoghurt
Lite saffran (mindre än ett halvt kuvert, smaka dig fram)
Lite Sambal oelek eller finhackad färsk chili
En skvätt honung 
En skvätt citron

Rör ihop den kalla såsen, gärna dagen innan för den blir bättre när den får mogna i kyla några timmar. Smaka av med salt.

Lägg sallad på ett fat, bred ut laxen ovanpå. Skär filéer av blodgrapens klyftor, INGA hinnor får vara kvar för de förstör smaken med sin beska! När du serverar så strössla över grape, valnötter och klickar av saffranssåsen. 




Julskinka med två sorters sallader

Köp en färdig julskinka och skiva upp (bra recept va?)

Rostad potatis med äpple och grönkål

500 g småpotatis med skal
2 äpplen, gärna Ingrid Marie
1 liten rödlök
1 knippe färsk grönkål
1 näve hackade valnötter
2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
2 msk stark och söt senap, gärna Gästabuds
Salt och svartpeppar

Halvera och vänd potatisen i olja och salt. Rosta i ugnen på 200 grader ca 35 minuter, vänd runt efter halva tiden så det inte blir några brända ytor. Låt svalna.
Riv grönkålsbladen i bitar och släng stammen/grova delar. Koka upp vatten och salt, förväll grönkålen ca 2 minuter, den ska bara mjukna lite utan att förlora spänst. Låt den kallna och rinna av på hushållspapper. Blanda yoghurt, majonnäs och senap. Rör ner hackad lök, tärnat äpple, grovhackade nötter och kall grönkål. Vänd till sist ner potatis och smaka av med salt och peppar.

Brysselkålsallad med västerbotten

1 nät brysselkål
1 bit västerbottenost
1 pkt bacon
1 charlottenlök
1 äpple
Färsk spenat

Halvera och förväll brysselkålen i kokande vatten ca 4 minuter. Stek bacon i bitar och låt fettet rinna av, diska inte stekpannan. Stek brysselkålen i den odiskade stekpannan med lite mer smör och lite strösocker på ganska hög värme några minuter. Dra från värmen och täck med spenat så att den "ångar" ihop med kålen. När kålen är rumsvarm rör du ihop den med bacon, tärnad ost, tärnat äpple och finhackad lök. 

Om du vill spara i kylen eller förbereda så tänk på att ta fram salladerna i god tid, det är inte gott med kylskåpskall mat.




Vaniljglass med maränger & lingonkolasås
Efterrätten tog sin tid att göra - men såå värt!

Glass
2 äggulor
1 dl florsocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 liten vaniljstång

Vispa samman äggulor och socker för hand. Koka upp mjölken, häll den över äggblandningen under vispning (du vill inte ha äggröra). Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar lite, den får inte koka! När blandningen är rumsvarm så blandar du den med grädden och vaniljfrön, kör i glassmaskin. Detta blir en liten sats glass...

Maränger
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft

Vispa äggvitor till skum, vispa sedan i sockret lite i taget och till sist citronen. Klicka små maränger på en plåt, vi (barnarbete!) använde sprits för att det är enklare att få jämn storlek. Grädda: 125 grader i ca 45 minuter.

Glasskålar
1 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Vispa äggen lite lätt, tillsätt socker och sedan mjöl. Vispa till en slät våffelsmet. Grädda i våffeljärn gjort för glassrån (en oumbärlig maskin!). Tryck de varma rånen runt botten på ett glas och låt svalna.

Lingonkolasås
2,5 dl mellangrädde
½ dl ljust muscovadosocker
½ dl ljus sirap
½ dl frysta lingon

Koka ihop grädde, socker och sirap kraftigt utan lock ca 20 minuter. Här får du passa och röra ibland så att det blir en fin kolasås. Vänd ner tinade lingon vid servering, det är gott om såsen är lite ljummen. Alltså jättegott...







Kalasmiddag! Beräknat till 40 pers

Aperol Spritzer

Köp torr Prosecco (1 flaska 6 glas) och likören Aperol. I med en skvätt Aperol i varje glas samt en apelsinbit, häll på det mousserande vinet när gästerna kommer.

Kallrökt lax med hallonsvängda körsbärstomater & mozzarella

Täck förrättstallrikar med ruccola och lägg två skivor färdigskivad lax/portion.

10 lådor småtomater
10 fp små mozzarellabollar
2 knippe gräslök
1 ½ dl fin olivolja
1 ½ dl hallonbalsamico
Svartpeppar och havssalt

Halvera tomater och mozzarellabollar. Blanda och klipp över färsk gräslök. Rör ihop dressingen och sväng runt alltihop. Tomatblandningen får stå i kylskåpet till strax före servering då du lägger en klick på varje laxtallrik. Det är väldigt gott med ett chardonnay till eftersom rätten är både lite fet och rökt, söt och syrlig...

Rosmarin- och citronmarinerad fläskfilé med honungsrostad färskpotatis, basilikabönor och pestosås

Vi börjar med fläskfilén, den behöver tid och omsorg.

7 kg fläskfilé
Bryn i panna med salt och peppar, kör i ugn 150 grader till en innertemp av 72 grader.

Dag 1, marinad:
4 liter vatten
2 ½ dl grovsalt
4 msk torkad rosmarin
4 skivade vitlöksklyftor
Grovmalen svartpeppar
Koka upp lagen och lägg i fläskfilén när den fortfarande är lite varm men lagen är kall. Låt ligga till nästa dag (vänd gärna, jag brukar glömma sånt...)

Dag 2, marinad:
5 citroner (det grovrivna skalet)
8 dl olivolja
Färska örter ( jag tog en kruka timjan, oregano och rosmarin)
2 hackade vitlöksklyftor
Blanda ihop marinaden, lyft ur köttet ur första marinaden och ner i nästa helt enkelt.

Dag 3, fest:
Skiva köttet ganska tunt och lägg på fina fat, ringla över en del av den goda marinaden och garnera med citron.

Honungsrostad potatis

 6 kg färskpotatis, gärna med skalet på
olivolja
honung
½ kg sockerärtor
4 dl olivolja
6 msk dijonsenap
1-2 purjolökar

Rosta potatisen i bitar med olja, lite honung och salt på, 200 grader ca 35 minuter, rör gärna om och känn på potatisen så den inte blir för mjuk. Rör ihop olja, dijon, tunnskivad purjo, salt och peppar. Häll dressingen över den svala potatisen och vänd ner sockerärtor. Hit kan man göra dagen innan. Strax före gästerna kommer så smakar du av med salt & peppar, och piffar till salladen med sådant du tycker om - till exempel oliver, babyspenat, ost mm.

Basilikabönor (ett gott recept från Allt om mat som alltid inspirerar)

4 burkar vita bönor
2 krukor basilika
4 dl turkisk yoghurt
6 msk majonnäs
4 tsk dijonsenap
Havssalt

Mixa med stav basilikabladen och majonnäsen. Rör ihop basilikaröran med yoghurt, avrunna bönor, dijon och smaka av med salt.

Pestosås

2 burkar färdig pesto
2 liter creme fraiche
1 citron, salt och peppar

Rör ihop och smaka av med lite pressad citron, salt och lite peppar.
Till detta blir ett rött från Italien, gärna chianti väldigt gott...



Pannacotta med jordgubb & kanelkompott, serveras med Limoncello

20 dl grädde
20 dl vaniljyoghurt
6 dl socker
2 vaniljstänger
20 gelatinblad

Koka upp grädde, socker och vanilj (skrapa ur stången, men släng i både frön och stång i kastrullen). Låt svalna något (sila bort vaniljstång)och rör ihop med vaniljyoghurten. Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter, krama ur och vispa ner bit för bit i gräddsmeten. Fyll direkt upp i portionsglas (1 dl per portion, var lite petig här så det blir snyggt! Ställ i kylskåp, gärna dagen innan.

Dela i bitar 2 kg jordgubbar, koka några minuter med 2 dl socker och lite kanel. Låt svalna och kör lite slarvigt med mixerstav. Ställ i kylskåp, klicka på pannacottan innan gästerna kommer...


Limoncello (3 liter)

12 citroner
10 dl Brännvin special
14 dl vatten
12 dl strösocker

Tvätta 10 citroner och riv av det yttersta gula. Lägg skalen och sprit i en kanna och täck med plastfolie. Låt stå i rummet minst 20 dagar. Koka ihop vatten och socker,  svalna och häll över spriten. Låt stå 3 dagar till. Sila bort skalen, pressa i 2 citroner så att vätskan blir grumlig och häll på fina flaskor. Kyl! Sååå gott.
Kanhända blev kortet lite suddigt. Kanhända var fotografen lite suddig.


Fredagsmeny för 8 pers.

Marinerad fläskfilé & rostad färskpotatis med mozzarella
1 kg fläskfilé
1 dl olivolja
½ dl fin balsamvinäger
100 g strimlade soltorkade tomater
1 kruka basilika
Salt & peppar

Bryn köttet på hög värme i smör, salta och peppra. Låt köttet gå till 72 grader i ugn på 160 grader. 
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ner det svala köttet i marinaden (bra att göra i plastpåse som håller tätt). Vila i kylen minst ett dygn. Skär i tunna skivor och häll lite marinad över vid servering.

1 kg färskpotatis
olivolja, salt, honung, sambal oelek
1 ask körsbärstomater
1 påse färsk bladspenat
1 ½ liten mozzarella

Tvätta och halvera färskpotatisen. Vänd runt potatisen i olja, honung, salt och sambal oelek. Rosta i ugnen på 200 grader ca 35 minuter. När det har gått en halvtimma öppnar du ugnsluckan och strösslar över körsbärstomaterna. Låt stå några minuter till. När du tagit ut potatisen ur ugnen vänder du runt spenat och mozzarellabitar i formen så att allt blir till en varm sallad. 



Gör en kall sås till om du vill. Jag blandade denna fredagen grekisk yoghurt, lite majonnäs, en kruka basilika, en vitlöksklyfta, honung, salt och svartpeppar.



Sommarkalas för många (iallafall 20 stycken matglada släktingar!)

Välkommen!

Bubbel & Jordgubbar med Mjölkchokladdipp

Skölj jordgubbar men behåll den gröna toppen och låt de torka på papper. Värm 300 g Marabou Mjölkchoklad i bitar i vattenbad. Tag från värmen och rör ner 1 dl mellangrädde. Låt stå med ett värmeljus under i någon liten fondueskål eller liknande. Alla får doppa sin egen jordgubbe!



Förrätt

Gravad lax med limesås


2 skivor färdiggravad lax per person

Ruccola
Pinjenötter
Flagor av parmesan (Jag skivar parmesanen med osthyvel och delar skivorna lite slarvigt)

2 burkar lättcreme fraiche

1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 lime, finrivet skal och saft
1-2 msk honung
Havssalt och svartpeppar

Rör ihop såsen, gärna dagen innan och låt stå i kylskåp. Lägg ruccola på tallrikarna, därefter lax, toppa med sås, pinje och parmesan!



Huvudrätt

Örtmarinerad kyckling med rostad färskpotatis & Nobissås

Kyckling
4 kg kycklingfilé
3 dl olivolja
1 dl vit balsamicovinäger
3 citroner, rivet skal och saft
2 krukor basilika, hackad
1 kruka oregano, hackad
1 kruka timjan, hackad
2 msk honung
Havssalt och peppar


Bryn hela filéer i smör, salt och peppar. Tillaga i ugn på 150 grader tills innertempen är 72 grader. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg svalakycklingfiléer och marinad i plastpåsar i kylen, gärna dagen innan. Vi servering skivas kycklingen, garnera lite fint med vad du har hemma och droppa över den goda marinaden som finns i plastpåsen...



Potatis
3-4 kg färskpotatis, tvättad och delad i stora bitar
olivolja
röd balsamico
honung
Sambal oelek (chilipasta)
flingsalt

Strö ut potatisen på plåt, ringla över olivolja, droppa lite balsamico, ringla lite honung, skvätt över lite sambal oelek, mycket salt och sjung en sång... Vänd runt hela härligheten med händerna så allt gottar till sig!
Ställ in på 200 grader. Efter 20 minuter vänder du potatisen lite kärleksfullt så den inte går sönder. Efter ytterligare 10 minuter kan du slänga på lite svarta oliver, körbärstomater och sockerärter. Efter 5 minuter till är allt klart!( =35 minuter i ugn, cirka..). Ta ut precis innan gästerna kommer så kan potatisen serveras lite ljummen.

Nobissås

3 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
3 tsk dijon senap
5 dl neutral olja
2 vitlöksklyftor
Havssalt och ett knippe finklippt gräslök

Lägg äggen i kokande vatten och koka exakt 3 minuter. Spola direkt i kallt vatten och skrapa ur äggen i en djup bunke, blanda även ner senap och vinäger till en liten smet. Tillsätt oljan droppvis och mixa med mixerstav (ha tålamod, detta kan vara trixigt och man kan ha lite otur..). Det sista tillsätter du finhackad vitlök, salt och klippt gräslök. Gärna dagen före, låt stå kallt. 
Himla bra va, nu har du nästan hela kalaset i kylskåpet!



Marängtårta med jordgubbar & citrongrädde


Botten, sockerkaka med maräng på (du får göra den två gånger i långpanna)
75 g smör
1 dl socker
4 ägg
1 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
2 dl socker

Täck plåten med ett smörat bakplåtspapper och sätt på ugnen på 150 grader. Vispa rumsvarmt smör och socker (1 dl) med elvisp, tillsätt en äggula i taget. blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk. Bred ut på plåten.
 Vispa äggvitor hårt, tillsätt på slutet lite socker i taget (2 dl). Bred ut marängen över sockerkakssmeten och grädda i nedre delen av ugnen 25 minuter.

Vispa 5 dl grädde och blanda med 1-2 dl Lemon Curd (jag köper färdig på burk) och lite vaniljsocker. Bred citrongrädden mellan bottnarna och strö delade jordgubbar över. Sommartårta!!






Meny för höstmiddag till 15-20 pers. (alltid svårt att beräkna tycker jag)

Tre olika sorters bröd, grissini, brieost, färskost, oliver ska finnas på bordet!

Rostad mandelpotatissallad med ceasardressing & parmaflarn,
 samt marinerad fläskfilé

3 kg potatis
Skölj och halvera fin småpotatis (mandel, cherie, amandine...). Rosta i ugn med lite olivolja och salt, 35 minuter på 200 grader, rör om efter halva tiden. Låt svalna helt.

ca 200 g parmaskinka (2 pkt). Lägg ut parmaskinkan på bakplåtspapper, in i ugnen på 200 grader 7-8 minuter, ta ut och när skinkan blivit helt kall och stel kan du bryta den i bitar ner i salladen.

2 pkt babyspenat
2 lådor småtomater

Dressing:
½ burk sardeller
3 tsk dijonsenap
3 äggulor
1 stor vitlöksklyfta
6 tsk vitvinsvinäger
2-3 msk citronsaft
3 dl olivolja
3 dl riven parmesan
3 msk mjölk
svartpeppar

Hacka sardellerna grovt, blanda med senap, äggula, pressad vitlök, vinäger och citronsaft. Vispa i oljan (först droppvis och sedan liten stråle, jag gör detta med mixerstav lite försiktigt). Blanda ner ost och mjölk och nymald svartpeppar. 

Vänd ihop rumsvarma potatis, spenatblad, halverade tomater, parmaflarn och dressing, låt stå framme.




Marinerad fläskfilé

5 medelstora fläskfiléer, putsade och hela

 Blanda ihop:
3 dl olivolja
1 dl balsamico
1 dl sweet chili sås
3 msk kikkoman soja (inte så mörk, lite godare tycker jag)
Hackad vitlök efter tycke och smak
Lite honung, salt och peppar

Lägg fläskfiléerna i plastpåsar ihop med marinaden några timmar i kyl. Tag fram en stund innan de ska in i ugnen. Sätt ugnen på 160 grader och lägg köttet på bakplåtspapper på en plåt. Låt köttet gå till en innertemperatur på 72 grader, tag ut och låt köttet vila minst en kvart. Sedan kan du skära upp det i centimeterstora bitar och garnera gärna med örter. Jag gjorde detta en liten stund innan gästerna kom så vi åt köttet rumsvarmt, det går att ställa i kylskåp men är väldigt gott när det är nygjort.







Fredagsmys med medelhavskänsla
Vintern är bistert kall och jag längtar efter värme. Värmer utsidan med tända ljus och dyr elräkning, värmer insidan med Rioja. Lagar mat som för tankarna till varmare breddgrader.

Tsatsiki
5 dl grekisk yoghurt
½ gurka
1 nypa torkad mynta
Lite salt
1 matsked vitvinsvinäger
1 pressad/finhackad vitlöksklyfta

Grovriv gurkan, lägg på hushållspapper och salta. Efter 10 minuter pressar du ut det sista vattnet ur gurkan. Blanda alla ingredienser och ställ kallt.

Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk körsbärstomater
Lite honung
Lite röd balsamico
En nypa sambal oelek (SANTA MARIA)
1-2 matsked torkad oregano
Salt
Nymald svartpeppar (ALLTID peppar från kvarn, inget annat!!)

Hacka lök och vitlök, mjuka upp i varm olivolja i tjockbottnad kastrull. Häll på allt och låt koka i en kvart eller mer, det kan behöva spädas med vatten. Dra från plattan och mixa med stavmixer, smaka av och gå på känsla...

Biffar med oregano, citron & soltorkad tomat
500 g nötfärs
1 ägg
Lite torkad oregano
Skal från en citron
Några strimlade soltorkade tomater
Salt
Svartpeppar

Blanda allt med händerna (inga maskiner, då blir färsen seg). Stek i smör och lite olja på medelvärme.

Servera med klyftpotatis & grekisk sallad med fetaost, kalamataoliver & rödtjut!





Njut av en påskbuffé
Klassiska rätter, men varför inte? Min favorit är hovmästarkrämen, gör det som en förrätt året runt!

Gravad lax med hovmästarkräm


Skivad gravad lax


200 g philadelfia

1 ½ msk vanlig senap
1 ½ msk skånsk senap
1 tsk dijonsenap
1 msk råsocker
1 msk vit vinäger
1 knippe finhackad färsk dill

Blanda alla ingredienserna till krämen, jag kör lite försiktigt med stavmixern innan jag lägger i dillen. Låt krämen stå kallt. Den är snygg att spritsa ut bredvid laxen (om tid och ork finnes, annars ta en klick...).















Äppelsill

1 stor burk med mild löksill
1 burk lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
2 stort äpple, gärna Granny Smith
Nymald svartpeppar
½ rödlök

Skala och finhacka både äpplet och löken, blanda samman alla sås-ingredienser. Låt sillen rinna av lite i ett durkslag och blanda med såsen, smaka av med ordentligt med svartpeppar. Mogna i kylen minst ett dygn.


Sill med apelsin och fänkål

1 stor burk mild löksill
1 burk lätt creme fraiche
½ halv fänkål, skuren i små bitar
Rivet skal av en halv apelsin
½ rödlök, finhackad
En liten klick honung
En liten klick dijonsenap
Svartpeppar

Blanda samman såsen, låt sillen rinna av i durkslag och blanda i. Mogna i kylen minst ett dygn. SÅ lätt och MYCKET godare än färdigköpta sillar. Finsill helt enkelt!





Ägg med löjromskräm och krasse

Kokta ägg (lägg i när vattnet kokar, åtta minuter tycker jag)
Krasse

Lika delar löjrom som smetana (eller creme frachie)
liten klick majonnäs
Några stänk nypressad citron

Blanda krämen och låt stå kallt en stund. Dela äggen på fyra och lägg på ett ganska trångt fat. Strö över krassen och ringla över löjromskrämen.



Sallad med apelsin och brysselkål
Sött, salt, beskt och nötigt i en jättegod blandning - ät till rostbiff.

1 påse brysselkål
2 apelsiner
1 bit fetaost
Valnötter efter eget tycke och smak

Olivolja
Lite citron och dijonsenap
Salt och svartpeppar

Koka brysselkålen lätt och låt den svalna. Blanda sval brysselkål med apelsinbitar, fetaost och grovhackade nötter. Blanda samman dressingen och kör ihop alltsammans. Denna sallad ska ätas rumsvarm och nygjord, kylskåp gör den deppig och blaskig.



Janssons frestelse
De flesta som gilar Jansson har en åsikt om tillagningen så det är knappt jag vågar skriva hur jag gör...

8-10 mjöliga potatisar
1 pkt mellangrädde
1 burk Grebbestad ansjovis
1 stor gul lök
Smör och ströbröd

Skala och skär potatisen i ganska stora stavar, jag förstår inte hur man kan riva potatisen i maskin till Jansson - det är helt galet! Smöra formen och lägg på ett lager potatis. I mitten lägger du skivad lök och ansjovisfiléerna, fortsätt med potatis. Häll över nästan all grädde, därefter häller du över spadet från ansjovisen, salta lite lätt. Ringla över lite smör på toppen och ströbröd. Låt formen gå i cirka 40 minuter på 200 grader. Jag brukar slå på den sista gräddskvätten efter en halvtimma. Jansson måste vila en liten stund innan man äter den så att krämigheten hinner hitta rätt...





Lite allt möjligt - ingen ordning alls, som jag inför 

julen!


Sill med citron & löjrom

1 stor burk mild löksill
1 burk lätt creme fraiche
1 stor klick majonnäs
1 burk löjrom (finns i frysdisken)
1 knippa färsk dill
1 citron, finrivet skal
1 tsk dijonsenap
Lite havssalt och nymald svartpeppar.

Låt sillen rinna av i durkslag. Finhacka dillen och blanda alla ingredienserna, rör ner sillen. Klart! Blir som godast efter ett dygn i kylskåp. Det här gör du på fem minuter och det är hundra gånger godare färdigköpt...



Jordgubbschutney med chili
 (till revbenen från Arla, väldigt många bra recept)

1 liter jordgubbar
2 gula lökar
1 röd chili
2 msk smör
½ dl balsamico
1 dl råsocker
1 kanelstång
Lite salt och svartpeppar

Skär jordgubbar i bitar, hacka lökarna och finhacka chilin (klia dig inte i ögonen om du vill se tomten i jul). Fräs lök och chili i smöret, rör ner allt och småkoka i ca 20 minuter tills den inte är så vattnig. Håller ca en vecka i kylskåp. Det sitter fint med lite sommarsmaker på jul tycker jag....



Lingontryffel med konjak

Antingen fyller du små silikonformar med mörk choklad och låter stelna i kylskåpet för att sedan fylla, eller så rullar du tryffeln med handen när den stelnat i kylskåp och rullar i kakao.

125 g mörk choklad
125 g mjölkchoklad
100 g lingon
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vispgrädde
1 msk konjak
50 g smör

Mixa och passera lingonen. Koka upp lingon, socker, vanilj, grädde och smör. Häll över finhackad choklad och konjak. Rör om tills allt är smält och du har en fin chokladmassa, ställ kallt i kylskåpet. Rulla eller fyll i formar, Njut.


Ernst saffranspannkaka

1 kg risgrynsgröt (2 "korvar" om man vill vara lat - eller rationell...)
3 ägg
4 dl standardmjölk
1 pkt saffran
1 dl socker
1 tsk salt

Smörj en ugnsform. Mortla saffran med salt så den finfördelas lite. Rör ihop alla ingredienser och häll i formen. Grädda på 200 grader ca 30 minuter. Servera med grädde som du vispat lätt med lite florsocker och sylt, jag gillar drottningsylt.






Fuska lite...


En fredagsbuffe när du inte har tid och ork, men ändå vill äta gott  i ett doftande kök. 
Köp hem ost och vin, Nu kan du känna dig klar! 
Om inte kan du även köpa hem rostbiff, lax och göra denna goda pestopaj.

Paj med pesto & feta
1 färdigt pajskal (kyldisken hos ICA, jag sa att det var fuskfredag)
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven stark ost
2-3 msk pesto (köp, fuskfredag!)
2 nävar körsbärstomater
Nästan ett paket fetaost

förgrädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter, låt svalna/ stelna lite. Lägg i halverade tomater, smula över fetaost. Blanda ägg, mjölk, riven ost, pesto, salt och peppar till en äggsmet och häll över pajen. Grädda på 200 grader i 35-40 minuter. Jag kom precis på att kalamatoliver säkert är jättegott till, det får jag prova nästa gång...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar