Passar perfekt till grönkålssoppan med lite ädelost på.
3 dl mjölk
50 g smör
½ dl ljus sirap
1 pkt jäst
Lite salt
5 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
sesamfrö
Smält smöret och rör i mjölk så det blir fingervarmt. Ner med sirap och salt, smula ner jäst och rör om. Tillsätt mjöl (spara lite) och arbeta ihop till en deg några minuter. Låt degen jäsa 40 minuter. Knåda degen med lite mera mjöl. Forma 16 bullar (det blir 1 plåt helt enkelt). och låt jäsa 40 minuter till. Pensla med vatten och strö över sesamfrö. Grädda mitt i ugn på 225 grader 12-15 minuter. Klart!
Dinkelbröd med valnötter
Bröd i form som det inte ska krånglas med!
3 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl vetemjöl
1½ dl naturell yoghurt
1½ dl vatten
½ pkt jäst
2 msk olja
1 msk honung
Lite salt
1-2 dl hela valnötter
Värm vattnet till fingervarm och smula ner jästen. Tillsätt alla ingredienser, men spara lite mjöl (man får känna sig fram det ska vara en ganska lös deg). Arbeta degen några minuter och låt den jäsa en halvtimme. Knåda degen lite lätt och blanda försiktigt i hela valnötter, så många som du känner för. Lägg i en smord bakform (1½liter), jäs en halvtimma till. Pensla med vatten och grädda 25-30 minuter i 220 grader.
Sesambröd
Jag gillar enkla bröd i långpanna, sköra människor gillar enkelhet...
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2-3 tsk salt
2 msk honung
1 dl flytande smör
2 dl sesamfrön
ca 13 dl "Ljust och milt fullkornsvetemjöl" (herregud, mjölhyllan har blivit en djungel)
Smula jästen i vattnet, tillsätt smör, salt och honung. Blanda i resten till en ganska lös smet, var lite ömsint mot de små sesamfröna. Låt degen jäsa ca 1 timme. Platta ut degen på ett på bakplåtspapper i en långpanna, pensla med mjölk och grädda på nedersta falsen i ca 15 minuter på 225 grader. Svalna på galler. Och köket doftar så gott.
Hönökaka
50 g jäst
100 g smör
5 dl vatten
1 dl socker
1 tsk salt
½ msk malen kardemumma
5 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl
Smält smör, häll på vatten och låt det fingervarma spadet lösa upp smulad jäst i en bunke. Häll på resten, men spara några dl mjöl och arbeta med maskin några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i en timma. Knåda degen på mjölat bord och forma till åtta små platta, runda kakor som du naggar med gaffel. Låt jäsa ½ timma. Grädda i 275 grader, mitt i ugnen ca 5 minuter. Ät med bara lite smör på!
Valnötsbröd för lata
Jag tänker ofta att jag minsann borde baka oftare, men så läser jag ett recept och alltid ska man köpa hem 117 olika mjölsorter och attiraljer. Brödet ska jäsa hela dagen och kavlas hit och dit. Jag blir trött av att bara tänka på hur krångligt och dyrt det brödet kommer att bli. så här får ni min fuskvariant!
1 påse Finax brödmix för surdegsbröd med solroskärnor
2 msk olivolja
2 msk honung
1-2 dl grovhackade valnötter
Gör som det står på påsen men blanda i olja och honung när du rör ihop brödet. Valnötterna blandar jag i före andra jäsningen (när brödet knådas och formas). Enkelt och gott för oss som inte är surdegsfanatiker!
Bröd i långpanna med fänkål
Kungsörnen har en liten app med bra recept, till exempel detta bröd hittade jag där.10 dl lantbrödsmjöl
1 ½ dl vatten
1 ½ dl vetekross
3 ½ dl vatten
1 pkt jäst
25 g flytande smör
2 tsk salt
1 msk sirap
2 msk stött fänkål
kryddor. Smula ner jästen så att den löser sig. Tillsätt det mesta av mjölet, arbeta ihop en deg och jäs under bakduk en halvtimme. Platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, jäs igen en halvtimma. Skåra och nagga med gaffel, grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 15 minuter. Hela huset luktar gott...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar