Rostad potatis med citron & kapris
Tvätta och dela 1 kg färskpotatis. Salta, peppra, på med lite olivolja och rosta i ugnen på 200 grader ca 35 minuter. Låt svalna.
1 dl skivade, urkärnade svarta oliver
1 citron, saft och skal
3 msk kapris
Några marinerade kronärtskockor
1 röd paprika
körsbärstomater
Lite sallad (vilken sort du vill, rosé kan vara lite bittert och gott)
Blanda ihop med rumsvarma potatis, kanske behövs lite mer olja och salt...
Krämig pastasallad med äpple, champinjoner & oregano
500 g pasta
4-5 dl creme frachie
4 msk majonnäs
1 msk vitvinsvinäger
1 rödlök, i småbitar
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 Granny Smith äpplen, skalade och i tärningar
10-12 färska champinjoner, delade
200 g prästost, i tärningar
Torkad oregano, havssalt och svartpeppar
Tomatsalsa med parmesan
Här äter vi salsan med örtpasta och baconlindad fläskfilé.
Het tomatsås med mörk choklad
2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 dl ketchup
Färsk timjan
2 tsk honung, lite salt och svartpeppar
1 msk (2 rutor) mörk hackad choklad
Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja. Rör ner allt utom chokladen och låt koka en stund (ibland får man tillsätta lite vatten). Dra av såsen från värmen och smält ner chokladen. Gott till "rött" kött med rostad potatis och gärna ett kraftigt rödvin med chokladtoner i.
Kryddiga rödbetor med fetaost
Fetaost
Ruccola
Blanda 3 msk olivolja, 1 msk balsamico, 1 tsk dijonsenap, salt, svartpeppar och honung i en liten skål. Vänd ner rödbetorna så de gottar till sig. Lägg ruccola på ett fat, strö över de kryddade rödbetorna, strö ost över betorna och dra något varv med svartpepparkvarnen, jag älskar rödbetor...
Koriander & rosépepparsås
Till parmaskinkan och salladen
5 dl lättcreme fraiche
1 kruka färsk koriander
2-3 tsk hela rosépeppar, mortla sedan eller på annat vis krossa
1 lite citron, saft och skal
1 msk honung
Salt
Dra loss alla blad från koriandern och lägg tillsammans med 1 dl creme fraiche i en bunke. Kör med mixerstaven så att koriandern finhackas. Blanda sedan ner finfördelad rosépeppar, resten av creme fraichen, citron, honung och salt, detta vänder du försiktigt runt med en sked, inte mixerstav (då blir det en lös sörja, det gör ingen glad).
Rostad potatis med spenat och körsbärstomater
1 kg färskpotatis
Lite torkad timjan, olivolja, honung
1 knippe sparris
1 ask tomater (Romantica säger jag alltid...)
½ rödlök
1 ask färsk spenat
1 pkt bacon, knaperstek
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vispgrädde
1½ tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Halvera potatisen och lägg den på bakplåtspapper. Ringla över olivolja, lite honung och torkad timjan och ganska mycket salt. In i ugnen på 200 grader 35 minuter. Dela sparrisen i stora bitar. När potatisen varit i ugnen ca 35 minuter strör du över sparrisen så att den rostas med potatisen i 7 minuter. Svalna!
När potatis och sparris svalnat svänger du runt den med dressing, fint skivad rödlök, bacon i småbitar, halverade tomater och spenat.
Gorgonzolasås med en skvätt rödvin och några svampar
15 champinjoner
1 hackad vitlöksklyfta
2 cm färsk hackad chili
lite färsk timjan
1½ dl gott rödvin
1 dl vispgrädde
100 g gorgonzola
Stek svamp, vitlök och chili i lite smör några minuter. Häll på rödvin och låt koka in några minuter. Häll på grädde och smula i ost, låt detta smälta/sjuda in lite försiktigt. Smaka av med salt, svartpeppar och lite färsk timjan. Klart!
Couscous med mynta, aprikoser & halloumi
3 dl couscous
½ -1 påse torkade aprikoser
2 dl grovhackade mandlar
1 halloumi (ost från Cypern)
1 kruka färsk mynta
Lite färsk röd chili
Lite citronsaft
Lägg couscousen i en skål, häll över 6 dl kokande buljong och lite olivolja. Låt dra 10 minuter under plastfilm. Ta av plasten och fluffa upp couscousen, här brukar det behövas mer olivolja! När couscousen svalnat blandar du i hackad mynta, strimlade aprikoser, mandlar, tärnad halloumi, finhackad chili, lite pressad citron, salt och peppar. Smaka dig fram...
Sallad med melon & fetaost
Lägg blandade salladsblad i botten på ett stort fat. Strö över melon i bitar, kidneybönor, rostade solrosfrön och fetaost. Ringla över olivolja, balsamico och svartpeppar.
Citron & dragonsås - till kyckling, fisk, fläskkött
5 dl creme fraiche
1 dl lättmajonnäs
1 citron (saft och rivet skal)
Lite torkad dragon
Vispa creme fraiche fluffigt (elvisp!). Vänd försiktigt ner resten av ingredienserna. Smaka av med havssalt och svartpeppar, ställ kallt.
Bönkräm med rostad vitlök - till lamm och nötkött
3-4 vitlöksklyftor
3 banan-charlottenlökar
5 msk olivolja
200 g philadelphiaost
2 burkar vita stora bönor
citronjucie, honung, salt och peppar
Bryn hackad (inte pressad) vitlök och skivad charlottenlök i olivoljan några minuter så löken rostas lite lätt. Låt löken och oljan svalna. Blanda lök med stekoljan, bönor och ost med hjälp av stavmixer så allt blir en röra. Smaka av med citron, honung, salt och peppar. Ställ kallt.
| Min favorit - så len, så smakrik. |
Basilika och parmesansmör - till bröd, på köttet, till allt. Såå gott.
300 g riktigt smör
2-3 msk olivolja
1 kruka basilika
3 dl finriven parmesan
havssalt
Paj med västerbottenost, soltorkade tomater och kyckling
1 pajdeg, (köp!) förgrädda 200 grader 10 minuter
2 kycklingfiléer
strimlor av soltorkad tomat
1 dl creme fraiche
2 dl mjölk
3 ägg
3 dl västerbottenost, salt och peppar
Stek kycklingen i små bitar. Riv osten och blanda den med creme fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Strö kycklingen på botten av pajen, strö över soltorkad tomat och häll till sist över ostsmeten. Grädda i 200 grader ca 35 minuter. När pajen svalnat så garnera med ruccola och generöst med rostade pinjenötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar