Fick denna rätt i Corniglia. Pasta, mynta, utsikt över havet och vitt vin är ett minne att plocka fram i november. Något att återvända till...
Koka tagliatelle enligt förpackningen, gärna bronsvalsad så den kan suga upp såsen - köp helt enkelt en dyrare sort!
1 vitlöksklyfta
1 charlottenlök
1 ½ dl passerade tomater
1 dl torrt vitt vin
½ dl grädde
1 knippa färsk mynta
Värm försiktigt hackad vitlök och lök i olivolja så den svettas några minuter. Häll på tomater, vitt vin och grädde. Låt koka ihop en liten stund så att smakerna koncentreras. Smaka av med salt och svartpeppar. Riv i stora bitar av myntan när du dragit kastrullen från plattan.
Pressa citron, olivolja och salt över en bit färsk lax, kör i ugn på 150 grader till en innertemp på 55 grader.
Blanda sås och pasta, lägg upp på tallrik och lägg bitar av laxen runt om. På med lite havssalt och mer färsk mynta. Känn livet!
Torsk med rödvinssky, kapris och jordärtskockspuré
Hur gott som helst en med ett rött Bourgogne eller Pinot noir, Mmmm....Romantik!
4 bitar torskrygg
1 dl grovsalt
2 liter vatten
Blanda kallt vatten med salt, låt torskarna simma i ca 30 minuter så blir de salta och fasta! Baka fisken i ugnen på 150 grader till en innertemp på 55 grader, det går ganska fort så det kan du göra när det mesta börjar bli klart.
2 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
Timjan, lite salt, lite svartpeppar
1 stor klick smör
Koka ihop vin, buljong och timjan tills hälften återstår, smaka av med salt och peppar. Blanka av (dra från plattan) med en stor klick smör. Sila skyn innan och servera i en liten skål på tallriken så att inte fisken badar, det är tråkigt och kladdigt. Vill du ha mer såskaraktär kan du koka i lite maizena på slutet.
1 pkt bacon
4 msk kapris
½ dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
Lite honung och svartpeppar
Knaperstek bacon i små bitar, låt rinna av på hushållspapper. Blanda alltsammans till en topping att skeda över fisken vid servering.
5 mjöliga potatisar
5-6 jordärtskockor
mjölk
smör
salt
Skala och koka potatis och jordärtskockor tillsammans i 20 minuter. Pressa i potatispress, rör ihop med mjukt smör, ljummen mjölk och smaka av med salt.
| Min favorit - jag blir glad, nöjd och en snällare människa med detta i magen. |
Tonfisk med apelsin & fänkäl
fantastisk lunch i skuggan av ett varmt Pisa!
Skala och skiva en färsk apelsin per person
Hacka en färsk fänkål
Lägg apelsinskivor fint på en tallrik, strö över fänkål, droppa lite fin olivolja.
Grilla skivor av färsk tonfisk några minuter, ska ha en rosa kärna tycker jag.
Hacka körsbärsomater och svarta oliver. Blanda med rikligt med kapris, lite olivolja, vit balsamico, salt och peppar. Toppa varje fisk med tomaterna.
Vacker mat!
Jordgubbscouscous, lax & limeyoghurt
Sinnligt är en bra beskrivning på denna rätt.
Couscous
Färska jordgubbar
Fetaost
Färsk koriander
2 dl turkisk yoghurt
1 lime, saft och rivet skal
Lite flytande honung, salt och lite svartpeppar
En stor bit färsk lax med skinnsida
Sweet chilisås
Hackade cashewnötter
Koka en couscous efter anvisningar på paketet, jag brukar lägga till flytande grönsaksbuljong och ganska mycket olivolja när man rör ihop kokande vatten och gryn, det måste ju bli lite smak och tyngd.När couscousen svalnat vänder du ner delade jordgubbar, fetaost och koriander - mycket av det så det inte bara blir ett tuggande på gryn!
Rör ihop yoghurt, limesaft & skal, smaksätt med honung, salt och peppar.
Lägg laxen med skinnsidan neråt på ett bakplåtspapper. Pensla laxen rikligt med sweet chilisås. Tillaga i ugn på 150 grader till en innertemp på 55 grader. När du tagit ut laxen strösslar du över hackade cashewnötter.
| Haha, glömde ta kort på laxen, du får använda fantasin. Och en och annan lax har du väl sett i dina dar. |
Rimmad torsk med räkröra och smörsvängd Amandine-potatis
4 bitar torskrygg
1 liter vatten
½ dl grovsalt
2 dl räkor, skalade och grovhackade
2 kokta ägg, även de skalade och grovhackade
½ rödlök
2 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
färsk dill
salt och peppar
Amandinepotatis, JA sorten är viktig!
några matskedar smält smör
havssalt
färsk dill
Blanda salt och iskallt vatten, låt torsken simma omkring i ungefär en halvtimma. Baka av fisken i ugnen på 150 grader till en innertemp av 52 grader (tycker jag, allt är tycke och smak...).
Blanda allt till räkröran och ställ det kallt en stund.
Koka potatisen mjuk med skalet på i ordentligt saltat vatten, koktiden är ca en kvart, känn med sticka så den inte blir överkokt. Häll av vattnet och sväng runt i smält smör och grovhackad färsk dill samt havssalt, det blir såå gott!
Löjromspotatis med örtbakad lax
Blanda lite färska örter med pressad citron, olivolja, vitlök, salt och peppar. klicka på laxen och kör i ugn på 150 grader till en innertemp på 55 grader.
10-12 färskpotatis, kokade, delade och rumsvarma (eller säger man rumskalla?)
1 burk lättcreme fraiche
3 msk lättmajonnäs
3 msk löjrom , eller mer för det är sååå gott
Hackad färsk gräslök och lite rivet citronskal.
Blanda "såsen" och vänd försiktigt ner potatisen (havssalt och svartpeppar), låt det stå och dra tills laxen är färdig.
| Ett glas "finvin" till och du kan förföra vem som helst, en väldigt trevlig sysselsättning på sommaren! |
Fjällröding på topp...
Jag har tur som har svärföräldrar som ger mig egenhändigt fiskad röding från det nordligaste Sverige. Om du inte har det så ta ett besök till fiskaffären - röding är SÅ gott.
Röding, potatissallad med sparris & bacon samt vitvinssås.
1 kg kokt färskpotatis
2 pkt bacon
1 knippe sparris
1 bit av purjolök (7-10 cm av den vita delen tycker jag)
5-6 msk olja
½ pressad citron
1-2 tsk dijonsenap, havssalt och svartpeppar
Låt potatisen svalna något och skär i bitar. Knaperstek bacon i bitar och låt rinna av på hushållspapper. Förväll sparrisen någon minut skär i lagom stora bitar. Hacka löken och blanda ihop med dressing-ingredienserna. Blanda allt och låt stå i rumstemperatur när du gör resten.
Vitvinssås med lite styrka
1 charlottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
Fräs löken i smör och dofta över lite cayennepeppar.
2 dl gott vitt vin
2 dl mellangrädde
1 dl vatten
½ tärning fiskbuljong
Låt allt sjuda en stund så att såsen reduceras ordentligt, då blir smakerna mer koncentrerade. Sila av innan servering.
Smörstek färska rödingfiléer med mycket smör och lite salt när allt annat är färdigt, fisk går fort och ska stekas väldigt kort stund.
Lax med rosépeppar & apelsin med jordärtskockspuré
4 bitar lax (eller en bit hel färsk sida, det bästa!)
½ apelsin, finrivet skal
½ kruka färsk basilika
1-2 tsk rosépeppar, mortlad
lite olivolja och salt
Finhacka basilika och blanda med övriga kryddor och lite olja till en ganska fast smet, bred ut över laxen, in i ugnen på 175 grader tills laxen fått en innertemperatur av 55 grader, perfekt!
5 mjöliga potatisar
5 jordärtskockor
1 dl mellangrädde + lite mjölk om det behövs
En stor klick smör
Salt och peppar.
Skala potatis och kockor, koka tillsammans i 20 minuter tills allt har mjuknat. Stöt sönder med potatisstöt och vispa ihop med grädde, smör, kryddor och kanske lite mjölk. Jordärtskocka har en liten sötaktig smak som också drar åt tryffel, jag älskar den - övriga familjen älskar den inte...
Smörstekt torskfilé med basilikamos och äppelsalsa
Fina torskfiléer
parmesan och mjöl
potatismos
färsk basilika
2 syrliga äpplen
1 liten charlottenlök
Tärnad fetaost i kryddor (jag gillar den lilla glasburken Apetina)
1 hand mandlar
1 bit gurka
Lax med juliga kryddor, och brysselkål & clementinsallad
1 laxsida
1 apelsin
Färsk thaibasilika (smakar lite anis/lakrits=jul
1 msk rosépeppar
Lite olja och salt
Blanda finrivet apelsinskal, hackad basilika och stött rosépeppar med lite olivolja och salt så att det blir en kryddpasta. Massera in på fisken och kör på 160 grader tills fisken har en innertemperatur på 55 grader.
Brysselkål
Mozzarella
Valnötter
Halvera och koka brysselkål några minuter, skölj av i kallt vatten. Blanda en skvätt olivolja med saften från apelsinen, lite dijonsenap, salt och svartpeppar. Sväng runt den ljumna brysselkålen i dressingen, blanda i mozzarella och hackade valnötter.
1 laxsida
Färsk thaibasilika (smakar lite anis/lakrits=jul
1 msk rosépeppar
Lite olja och salt
Blanda finrivet apelsinskal, hackad basilika och stött rosépeppar med lite olivolja och salt så att det blir en kryddpasta. Massera in på fisken och kör på 160 grader tills fisken har en innertemperatur på 55 grader.
Brysselkål
Valnötter
Halvera och koka brysselkål några minuter, skölj av i kallt vatten. Blanda en skvätt olivolja med saften från apelsinen, lite dijonsenap, salt och svartpeppar. Sväng runt den ljumna brysselkålen i dressingen, blanda i mozzarella och hackade valnötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar