Soppa

Havskräftsoppa med inspiration av Glenn                          
I julklapp fick Anders en bok där Glenn Strömberg beskriver både minnen och mat. Recepten är väldigt inspirerande tycker jag, fotbollen hoppar jag över... Den här känns klassisk, och det är aldrig fel.

8 havskräftor, dra av huvudet
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk tomatpuré
Lite chili
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk konjak
salt och peppar

Hacka lök, vitlök och morot. Fräs i smör tomatpuré, kräfthuvuden och grönsakerna. Slå på alla vätskor och kryddor, låt sjuda 20 minuter. Sila soppan och, koka ihop den lite, smaka av och skumma till den med mixerstav.

Bredvid soppan serveras de gratinerade kräftstjärtarna

Vitlökssmör
1 stor klick smör
pressad vitlök efter smak
pressad citronsaft
 salt och peppar

Rör ihop smöret. Klipp upp den tunna skölden på undersidan av kräftan och ta bort den. Lägg kräftorna med skalet nedåt i en form med bakplåtspapper, klicka smör på kräftans mage och gratinera på 225 grader i 3-5 minuter. lägg på en liten tallrik bredvid soppan. Såååå gott.






Grönkålssoppa med parmachips & rostade pinjenötter
En smältande, varm soppa att  njuta med kall, bubblande dryck. Man ska bli sugen på mer.

4 skivor Parmaskinka
Lägg på bakplåtspapper och in i ugnen på 200 grader ca 5-8 minuter så att de torkar och stelnar. När de sedan svalnat bryter du till chipsstorlek.

Pinjenötter
Rosta pinjenötter i torr panna på medelvärme några minuter, när de börjar dofta så är de färdiga. Lägg pinjenötter och parmachips i skålar så att alla kan ta vad de vill ha själva i sin soppa.

500 g fryst hackad grönkål
8 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
Maizena
Lite Sambal oelek, salt och svartpeppar

Fräs hackad lök och vitlök i smör. Häll på fryst grönkål och buljong, Koka ihop några minuter, mixa soppan med mixerstav. Värm igen och häll på grädde, sambal, salt och peppar. Red soppan med maizena. Jag tycker att grönkål och grädde behöver ganska mycket salt och peppar... Servera i koppar (ska det vara romantiskt behöver man ju inte bli proppmätt redan här). Champagne till är det självklara valet. Självklart.






Laxssoppa toppad med räkor och pestokräm & Sesambröd

8 dl vatten
2-3 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater (vill inte vara snobbig, men köp en fin sort :))
2 dl vispgrädde
Lite flytande fiskfond
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 färsk fänkål
3 morötter
500 g små, fina potatisar med skal
1 knivsudd Sambal oelek
salt, citron
400 g lax i tärningar

Skalade räkor
Turkisk yoghurt
Pesto 
citron

Finhacka lök och vitlök. Tärna fänkål, skiva morötter och dela potatisarna. Fräs alltsammans på medelvärme  i smör så att löken blir blank. Tillsätt vatten, vin, tomater, fond, salt och sambal oelek. Koka 15-20 minuter. Tillsätt grädde, koka upp försiktigt och smaka av med pressad citron. Lägg i laxen och dra från värmen, lägg på ett lock några minuter och soppan är klar!

Blanda en stor klick turkisk yoghurt med några teskedar pesto, pressa över lite citron. När du serverar soppan lägger du några räkor i botten av varje skål (kokar man räkor blir de otroligt deppiga och sega), toppa med en klick pestokräm






Pumpasoppa 

1 Butternutpumpa (ca 1,5 kg)
1 l vatten
Lite flytande grönsaksbuljong
2 charlottenlökar
1 liten klyfta vitlök
Några centimeter färsk ingefära
1 röd chili
2 dl grädde
1 kruka koriander

Skala och skär pumpan i bitar. Fräs lök, pumpa och hackad vitlök i smör och olja försiktigt några minuter. Grönsakerna ska bli lite mjuka och glansiga. Häll på vatten och buljong. Låt koka tills pumpan är mjuk (ca 10 minuter). Kör sedan med mixerstav i grytan så att soppan blir slät. NU är det dags att smaksätta - rör i finhackad chili, salt, svartpeppar, riv i färsk ingefära och häll på grädde. Låt det koka ihop lite och smaka av... Vid servering ställer jag fram en kruka koriander på bordet, åsikterna går isär om koriander så alla kan smaksätta själva tycker jag!






Emelies tomatsoppa

Vacker, enkel och god...

½ l vatten
Lite flytande grönsaksfond
1 pkt krossad tomater
2 pkt passerade tomater
1 pkt mellangrädde
Lite flytande honung, salt och peppar


Koka ihop vatten, fond och  tomater några minuter. Häll på grädde, honung, salt och peppar. Låt sjuda lite försiktigt några minuter. Soppan är god som den är, men topping i form av pinjenötter, riven parmesan, hackad ruccola eller vad du känner för är aldrig fel!






Morotssoppa med curry
Tack Ulla! Passar väldigt bra som förrätt med en god chardonnay...

8 grovt rivna morötter
1 tsk curry
2 gula lökar
1 l vatten, grönsaksbuljong
3 msk maizena
200 g philadelphia ost



Fräs morötter, curry och lök i smör så allt blir blankt och mjukt. På med vatten och buljong, koka i 10 minuter, kör med mixerstav till en slät soppa. Red soppan med maizena utrört i lite vatten, tillsätt  ost och salt - låt det bara smälta ihop.



Broccolisoppa
Med lite smak av mandel och vin tycker jag att det blir en finsoppa.

2 färska broccoli-knippen
1 gul lök
Lite vitlök
½ l vatten, med grönsaksfond
2 dl  vitt, torrt vin
1 dl mandelmjöl

Skär ner broccoli och skalad stam i bitar, fräs med hackad lök i smör.
Tillsätt vatten och fond, låt koka 10 minuter. Mixa med stav och koka upp ihop med mandelmjöl och vitt vin några minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Toppa soppan med massor av god grovriven, lagrad ost!





Claras favoritsoppa från mormor! 
Räksoppa som passar till förrätt, 6-8 pers.



2 msk smör
2 msk mjöl
3 finrivna morötter
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
1 pkt (ca 400 g) Kavli räkost
1 burk creme fraiche
1 kg räkor

Smält smör och rör i mjölet, därefter morötter och fräs lite. Häll på vatten, buljongtärningar, pressad eller finhackad (smaksak!) vitlök. Låt koka några minuter. Ner med räkosten och creme fraichen, koka några minuter till. Dra från plattan och klipp ner dillen fint. Smaka av, jag tycker att soppan är lagom salt av buljongen... Så här långt kan man förbereda flera timmar innan servering, perfekt om man ska laga till många! Skala räkorna och fördela dem i tallrikarna när den varma soppan hälls upp (aldrig ner i kokande soppa om du inte vill ha sega, hemska räkor).




Räksoppa med chili och kokosmjölk

1 kg räkor med skal
2 pkt krossade tomater
2 burkar kokosmjölk
Vatten?
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½-1 röd färsk chili
lite färsk riven ingefära
curry och salt
1 kruka koriander

Skär löken i bitar, hacka vitlök och tärna chili. Bryn lök och chili försiktigt i olja, pudra över lite curry. Häll på tomater, kokosmjölk, salt och lite vatten (det beror på hur tjock soppa du vill ha). Koka ihop soppan ungefär 10 minuter och riv över lite färsk ingefära i slutet av koktiden.
Lägg en hög skalade räkor i botten på varje sopptallrik, häll över den färdiga soppan och toppa med massor av hackad färsk koriander.





Tomatsoppa med linser

2 burkar krossade tomater
1 dl vatten
2 dl röda linser
2 lökar
1 vitlöksklyfta
olivolja
2 msk kycklingfond
lite honung och torkad oregano
färsk chili
färsk ingefära

Fräs hackad lök och vitlök i olivolja på mjuk värme (elda inte på!). Häll på alla ingredienser utom chili och ingefära. Låt koka 20 minuter. Hacka ner lite färsk chili och riv lite ingefära över soppan, det är saften du vill åt - inte trasslet. Låt koka någon minut till och smaka av med salt och peppar. 
Mixa soppan slät och servera med gräddfil, parmesan och rostade pinjenötter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar