Efterrätter

Vintrig Pavlova med bär & citron
Vintrig blir den helt enkelt för jag pudrar florsocker över. Tadaa.

3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
1 knivsudd salt

Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt halva mängden socker, all citron och maizena, vispa lite till. Tillsätt resten av sockret, vispa lite till. Rita upp en cirkel stor som en tallrik på ett bakplåtspapper, klicka ut smeten och gör mitten lite djupare eftersom den ska fyllas. Grädda i nedre delen av ugnen på 100 grader i 1 timme. Stäng av ugnen, ÖPPNA INTE, och låt marängen få vara ifred några timmar, den behöver sin skönhetssömn.

Vispa 4 dl grädde

1 dl av den vispade grädden blandar du med några stora matskedar Lemon curd. Bred på marängen vid servering.

3 dl av den vispade grädden smaksätter du med lite vaniljsocker och någon matsked florsocker. Bred ovanpå citronkrämen. Fyll på med massor av färska bär och pudra florsocker över.






Kyld clementinsoppa med vit chokladmousse
Som en varmkall smekning.

3 dl clementinsaft (jag tror jag pressade ca 12 clementiner, så det går åt en del)
1 dl vitt vin
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
½ pressad citron
Maizena till redning

Koka ihop alltsammans lite försiktigt under omrörning några minuter, red med lite maizena men var försiktig så det inte blir en tjock sås - det är tråkigt. Svalna något, sila ner i en kanna och in kylskåp gärna några timmar.

150 g vit choklad, jag gillar Marabous, köp ingen hemsk bakchoklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor

Vispa grädden, Låt äggulor bli rumstempererade. Smält choklad försiktigt, rör ihop med äggulorna lite i taget. Vänd ner lite grädde i äggblandningen, sedan vänds allt tillsammans. In i kyl.

När ni PRECIS ska äta efterrätt klickas en stor sked mousse i ett fint glas och soppan häller du lite runt om, tror det skulle vara gott med lite krossade nötter på om man vill... 




Glass, jordgubbbar, chokladssås med apelsin och cantuccinismulor
Glass och sommarkvällen, jag älskar glass. Detta är en enkel efterrätt när du vill imponera :)

Fin vaniljglass, till exempel Lejonet och Björnen,,,
Clara hjälper till?
Dela färska jordgubbar
Grovhacka några cantucciniskorpor

1 dl socker
1 dl kakao
1 dl vatten

2 dl grädde
Rivet apelsinsskal
En skvätt av någon god rom

Koka socker, kakao och vatten några minuter. Sänk värmen och rör i lite rivet apelsinsskal och grädde, du måste smaka av. Dra av helt från värmen och skicka i lite rom.




Drömgott och drömenkelt



Snickersglass
Familjens favorit. Om man vill leka lite vuxen är mörk rom väldigt gott till, passar med choklad och kolatonen.

5 dl grädde
3 ägg
1½ dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 Snickers, hackade
kolasås, Ohoj är den enda rätta!
Jordnötter

Vispa grädden. Vispa äggvitor i annan bunke. Vispa äggulor, kakao, florsocker och vaniljsocker i tredje bunken (mycket disk här). Vänd ihop detta försiktigt med slickepott eller stor sked, fluffet ska man vara rädd om. Varva glassmet, hackad snickers och kolasås i form med avtagbar kant. Frys i minst 5 timmar, gärna mer. Vid servering strör du över hackade salta jordnötter och ringla mer kolasås.




Mousse au chocolat (8 små skålar)
Leila fick baka en hel sommar i Frankrike, vilken lycka - och vilket bra recept! Det innehåller ingen grädde, det blir en luftig, mjuk mousse. Nästan lite seg som marängsmet... Tänk på att alla ingredienser ska vara rumstempererade för att det ska bli så bra som möjligt.

200 g choklad, 64%
2 msk mjölk
1 dl strösocker
6 ägg
1½ dl creme fraiche

Dela ägg i vita och gula. Vispa äggvitan hårt, ta i hälften av sockret så att det blir till en marängsmet. Smält chokladen över vattenbad, vispa i socker och mjölk så att det blir en fin smet, ta sedan av från värmen. Rör i en äggula i taget i chokladsmeten och vänd sedan ner creme fraiche. Till sist vänder du försiktigt i äggvitan, Häll upp i fina skålar eller koppar och låt stå kallt minst tre timmar.


Som en kyss, endast ett hjärta av stål kan motstå.

Mjölkchokladpannacotta & kryddiga höstäpplen

3 dl grädde
200 g mjölkchoklad

Koka upp grädde, dra ifrån plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt är smält. Häll upp pannacottan i 6 fina glas och ställ i kylen. Pannacottan blir krämig, om du vill ha en fastare variant så blötlägg 2 gelantinblad och smält i grädden efter den varit varm - jag gillar att den är mer som en kräm.

2-3 äpplen
smör
råsocker
kanel
kardemumma

Precis innan ni ska äta så skalar och skär du ner några syrliga äpplen i småbitar. Stek äpplen i en stor klick smör och råsocker på medelvärme några minuter. Pudra över malen kanel och kardemumma, lägg en klick på varje pannacotta när äpplena är ljumna.





Sötsyrlig citronglass

4 citroner
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 ½ dl florsocker
3 msk citronsaft
1 dl lemon curd
1 dl turkisk yoghurt

Vispa grädden hårt. I en annan bunke: Blanda äggulor, florsocker, citronsaft, lemon curd, yoghurt. Vänd ner grädden. Skär av toppen på citronerna så de kan stå upp. Gröp ur citronerna och fyll med glassen, frys minst 4 timmar. Ta fram citronerna en stund innan servering så de hinner bli lite halvsmälta.


Jag är svag för det söta. Så svag.

Cheesecake med rabarberkompott
Finns i frysen, skönt va?

Grundrecept för fryst cheescake:
1. Vispa 3 äggvitor till maräng, blanda i 2 tsk vaniljsocker
2. Vispa 3 dl grädde
3. Vispa 3 äggulor med 2 dl socker, rör ner 100 g philadelphia
4. vänd försiktigt ihop alla tre blandningarna till en.

Rabarberkompott
500 g rabarber (alltså några stjälkar, det är inte hela världen)
1 msk vatten (botten på tjockbottnad kastrull)
½ dl socker
1 msk vaniljsocker

Skär rabarbern i bitar, koka ihop alltsammans en liten stund tills rabarbern faller i bitar. Låt svalna. Om det blir en tråkig färg kan du droppa i lite röd karamellfärg så det blir en fin rosa rabarberfärg. Varva glassmet, kaksmulor (kan vara digestive, men det finns ingen lag på det) och raberberkompott i fina mönster. Frys!




Mjölkchokladmousse med Mango


100 g mjölkchoklad 
2 dl grädde
1 ägg
1 mango


Smält chokladen över vattenbad, rör ner ägget och vänd runt försiktigt i vispad grädde. ALLT ska ha rumstemperatur, har man för bråttom med råvaror som har olika temperatur så blir det grynigt. Toppa med finhackad mango, just nu är mango hur fin som helst (träaktig, hård mango kan ge hemska rysningar...).
Skär fruktköttet i rutor utan att skära igenom skalet, sedan skär du längs med skalet och arbetet är klart!




Creme Brulée


Receptet kommer från den fantastiskt duktiga kocken Tom Sjöstedt, fast min ugn ville ha högre temperatur (originalrecept 100 grader), hur din ugn fungerar vet jag inte...

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 äggulor
5 msk socker

Skrapa vaniljstången och koka upp grädde, mjölk,vaniljstång och frön. Vispa ihop socker och ägg lite lätt och häll över gräddmjölken när den svalnat något. Ställ i kylen över natten. Sila och häll i portionsformar, baka av i ugn 150 grader ca 50 minuter (den ska vara mjuk...). Bränn av med råsocker vid servering. Har du ingen brännare så köp en - det är jätteroligt!

Ren & skär njutning!


Vit chokladmousse med blåbär, mynta och krossade drömmar


100 g vit choklad
1 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
Blåbär
färsk mynta 
socker
vaniljdrömmar

Vispa grädden, smält chokladen, blanda vanilj, choklad, grädde och yoghurt försiktigt. Ställ kallt i portionsformar. Blanda blåbär med lite socker och hackad färsk mynta, det ska stå och dra i köket minst en timma så att smakerna blommar! Strö över blåbär och grovhackade drömmar på moussen vid servering. Trevlig helg!





Dajmtårta (recept från Ulrika i Gävle, tack så mycket!)


1 marängbotten
3 äggulor
½ dl socker
½ dl kallt kaffe
2 pkt dubbeldajm
3 dl vispgrädde


Lägg marängbotten i botten på en form med löstagbar kant. Vispa äggulor och socker till en vit smet. Vispa grädde och hacka dajmen. Vänd försiktigt ihop kaffe, äggsmet, grädde och dajm. Häll smeten i formen och frys minst tre timmar.









Vit chokladsemifreddo med maräng och varma hjortron

3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 marängbotten


Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna lite grann. Lägg marängen i en form med löstagbar kant. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en ljus och fluffig smet. Vispa grädden. Blanda chokladen med yoghurten, lite i taget och låt yoghurten vara rumstempererad (du vill inte ha en smulig smet). Blanda samman alltsammans försiktigt, VÄND ihop det! Häll smeten över marängen och frys, minst några timmar. Servera med lite lätt uppvärmd hjortronsylt.


Chokladtryffel med jordgubbssmak
Också det något att älska, vad kan gå fel när man slänger i lite jordgubbar?
 

Silikonformar till tryfflar
100 mörk choklad

100 g mörk choklad
2 msk vispgrädde
25 g smör
1 ½ msk mixade jordgubbar med lite vaniljsocker
Hackad mandel (eller pistagenötter, så gott)

Dag 1:Värm 100 g mörk choklad i vatten bad och häll i formarna så du får ett skal, häll tillbaka överflödig choklad i skålen. Låt stelna i kylskåp

Dag 2: Smält chokladen försiktigt tillsammans med grädde och smör, smaksätt och ställ kallt en halvtimma. Spritsa i tryffelsmeten i formarna, strö över hackad mandel. Ställ kallt.

Dag 3: Äntligen. Ät. Njut. Ta en till.



Vit chokladmousse-paj

3 dl krossad chokladdrömmar
1 msk socker
1 dl smält smör

Blanda, lägg/tryck i en form med avtagbar kant och grädda i 175 grader ca 7 minuter. Låt svalna.

200 g vit choklad (av BRA kvalitet = ingen hemsk blockchoklad)
100 g philadelphiaost
2 ½ dl vispgrädde

Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Vispa osten mjuk med elvisp, vispa i chokladen genom att ringla ner den i bunken samtidigt som du kör elvispen. Vispa grädden, blanda några matskedar grädde med smeten, vänd sedan försiktigt i resten. Ställ pajen i frysen. När det är dags att äta så behöver pajen stå minst två timmar i kylskåp, (den ska inte direkt ur frysen)  den ska ätas när den är fast men inte frusen. 



Solgul fruktsallad, vaniljglass och chokladkolasås

Blanda gula frukter, jag tog galiamelon, passionsfrukt, och färsk ananas, skär i småbitar. Vaniljglass köper du - ju dyrare desto bättre, haha!

1 dl vispgrädde
½ dl standardmjölk
1 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Koka ihop alla ingredienser till såsen lite försiktigt i ca 15 minuter, här får du vara med och röra och hålla värmen på en sjudande nivå. Låt svalna och allt är klart!




Rabarberpaj med kardemumma & vanilj

4-5 rabarber
Skär i bitar och lägg i pajform. Strö över 1 msk potatismjöl och 1 tsk vaniljsocker.



125 g smält smör
2 dl havregryn
2 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk kardemumma (malen eller stött)

Blanda torra ingredienser, häll i smör och rör runt. Strö smulorna över rabarbern. in i ugn på 200 grader ca 15 minuter (alltså det där med olika ugnar är en svår sak...).

Enkel vaniljsås
Vispa 3 dl grädde. Rör i 1 pkt färdig Marsan vaniljsås! Sött och gott!



Jordgubbar med glass och vit chokladssås

Färska jordgubbar
FIN vaniljglass (läs dyr)
200 g vit choklad
2 dl grädde
½ apelsin, finrivet skal

Koka upp grädden och rör ner chokladen i bitar försiktigt så den smälter. Smaksätt med rivet apelsinskal, servera såsen lite ljummen på glassen och jordgubbarna. Asti Cinzano är ett italienskt bubbel som är gott till - kanske ska du skämma bort någon??




Maränger med chokladkräm och jordgubbar 
(ur Allt om mat för längesedan...)


3 äggvitor
2 dl socker

Vispa äggvitor hårt, tillför sedan socker lite i taget med vispen på högsta hastighet. Grädda små marängklickar nederst i ugnen på 125 grader i ca 1 ½ timma.

3 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad

Koka upp grädden och dra ifrån värmen, smält i chokladbitar. Låt stå i kylskåpet några timmar, vispa med elvisp lite fluffigt vid servering. Strö över jordgubbar och hackade pistagenötter!


 Lätt att göra till många och underbart om du gillar mjölkchoklad. Och jordgubbar. Och efterrätter.



Varma sockersalta nötter, vaniljglass & Dulce leche

1 dl skållad mandel
1 dl cashewnötter (saltade)
1 dl pistagenötter

Grovhacka nötterna. Smält en klick smör i en stekpanna på medelvärme, kör i nötter och ringla över en klick honung, rör runt så allt smälter in och blir lite försiktigt rostat. Detta görs prcis innan servering för det tar max 5 minuter

Dulce leche
1 burk kondenserad mjölk (den sötade)
Ta av etiketten från burken och lägg hela, oöppnade burken i en kastrull med vatten som hela tiden täcker burken. Koka så hela härligheten i 1½ timme. Skölj sedan under kallt vatten så burken svalnar. Nu har du världens godaste kolasås, det som inte går åt direkt lägger du i en glasburk för den håller sig ett tag i kylskåp.

Täck botten på en glasskål med kolasås, skopa över vaniljglass (Ta den dyraste i affären, haha) och strössla över ljumna nötter. En liten mörk rom kanske?




Vit kladdkaka med mangosorbet och hallonsås (äggfritt!)

100 g vit choklad, smält i vattenbad
100 smält smör
2 dl socker
150 g kesella
2 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Saft och skal av 1 liten citron

Smörja en form och sätt ugnen på 200 grader. Vispa kesella och socker med elvisp en liten stund. Tillsätt övriga blöta ingredienser och vispa på låg hastighet. Tillsätt därefter torra ingredienser och häll den kladdiga smeten i formen. Grädda ca 20 minuter.

Värm frusna hallon i en kastrull tillsammans med lite några matskedar socker tills det blir en sås, ca 5 minuter. servera med mangosorbet som du helt enkelt köpt i mataffären...










Frusen citroncheesecake

1 citron, saft och rivet skal
3 dl grädde
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
100 Philadelphiaost
5-6 krossade digestivekex

Vispa grädden i en bunke. Vispa äggvitor till en fast massa och tillsätt vaniljsockret i en bunke. I en tredje bunke vispar du äggulor och socker en liten stund, vispa sedan ner osten och citronen i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop allt. Varva glassmet och kaksmulor efter behag i en form som du sedan snabbt ställer in i frysen. Även här är det väldigt gott med lite varma hallon till, och det höjer efterrättspoängen ganska rejält tycker jag.



Hasselnötssemifreddo med maräng och kolasås
Sött? tänker du, jaa verkligen!

3 ägg
1½ dl socker
5 dl vispgrädde
1 burk nötcreme (hasselnötsmassa, ni vet de man köpte i små påsar till lördagsgodiset på sjuttiotalet, finns nu bland bakgrejerna i hel burk)
Lite flingsalt
Kolasås 
Små maränger

Sätt en form med avtagbar kant i frysen. Vispa grädden så den blir fast och blanda i hasselnötsmassan. Vispa i en annan bunke 3 äggulor och 1 dl socker. Vispa i en tredje bunke 3 äggvitor och tillsätt på slutet när den blivit fast ½ dl socker. Vänd ihop all smet försiktigt och med stora rörelser. Tag ut den kalla formen och varva glassen, kolasås och små maränger. Frys i minst tre timmar. Såååå gott om jag får säga det själv (och det får jag ju, för det är min blogg!).






Små äpplepajer med vit choklad & kanelparfait

5-6 äpplen, syrliga som du skalar och skär i småbitar. Lägg i små, smörade portionsformar.

125 g smält smör
2 dl socker
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackad vit choklad
Lite salt

Smält smöret och låt svalna. Blanda torra ingredienser och sedan allt ihop, smula över äpplebitarna och in i ugnen på 200 grader ca 20 minuter!

4 dl grädde
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel

Vispa grädden. Vispa äggulor och socker i en annan skål. Vispa äggvitorna fasta i en tredje skål. Rör samman alltsammans försiktigt ihop med kanelen, alltså vänd ihop smeten med en slickepott och stora rörelser. Frys i en bunke i minst 5 timmar. Ställ fram en liten stund och gör kulor med ett glassjärn, lägg en kula på varje paj.




Texascobbler
Jag älskar denna efterrätt från Annas svägerska direkt från Texas, Tack!

125 g smör
2 små burkar persikor

Smält smöret och häll i en ugnsform. Skiva/dela persikorna i små bitar och häll tillsammans med burkspadet i formen med det smälta smöret, rör runt lite försiktigt.

2 ½ dl mjöl
2 ½ dl socker
2 msk bakpulver
1 ½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop och häll i ett jämt lager över persikorna. Grädda i 160 grader mitt i ugn ca 25 minuter. Stäng av ugnen, glänta lite på luckan och låt cobblern stå kvar en stund. Servera med vaniljglass.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar