måndag 1 juli 2013

Hm, svårt att att hitta den röda tråden. Kan bero på att både kropp och själ gått på semester?
 Så jag hittar faktiskt ingen röd tråd i recepten eller mina tankar. 
Jo, förresten - allt är lättlagat, gott och inga mått är vidare exakta... 
Ha en skön sommar och ät massor av mat, det är viktigt att bygga upp ett hälsosamt fettlager inför den stränga vinter som  kommer?!

Ingen sommar utan jordgubbar...

Maränger med chokladkräm och jordgubbar 
(ur Allt om mat för längesedan...)


3 äggvitor
2 dl socker

Vispa äggvitor hårt, tillför sedan socker lite i taget med vispen på högsta hastighet. Grädda små marängklickar nederst i ugnen på 125 grader i ca 1 ½ timma.

3 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad

Koka upp grädden och dra ifrån värmen, smält i chokladbitar. Låt stå i kylskåpet några timmar, vispa med elvisp lite fluffigt vid servering. Strö över jordgubbar och hackade pistagenötter!

 Lätt att göra till många och underbart om du gillar mjölkchoklad. Och jordgubbar. Och efterrätter.


Till grillen...

Rostad potatis med citron & kapris

Tvätta och dela 1 kg färskpotatis. Salta, peppra, på med lite olivolja och rosta i ugnen på 200 grader ca 35 minuter. Låt svalna.

1 dl skivade, urkärnade svarta oliver
1 citron, saft och skal
3 msk kapris
Några marinerade kronärtskockor
1 röd paprika
körsbärstomater
Lite sallad (vilken sort du vill, rosé kan vara lite bittert och gott)

Blanda ihop med rumsvarma potatis, kanske behövs lite mer olja och salt...


Krämig pastasallad med äpple, champinjoner & oregano

500 g pasta
4-5 dl creme frachie
4 msk majonnäs
1 msk vitvinsvinäger
1 rödlök, i småbitar
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 Granny Smith äpplen, skalade och i tärningar
10-12 färska champinjoner, delade
200 g prästost, i tärningar
Torkad oregano, havssalt och svartpeppar

Koka pastan en minut KORTARE än vad som står på paketet (vill ha lite tuggmotstånd). Skölj pastan i kallt vatten och ringla över olivolja så den inte blir till klumpar. Blanda alla ingredienser och vänd ner pastan. Om du ska ha till många så kan du förbereda och ställa i kylskåp, annars tycker jag att den är god när den stått framme en stund.





Tomatsalsa med parmesan

Hacka några fina små tomater (Romantica?), blanda i lite finhackad salladslök, färsk bladpersilja, olivolja, honung, salt, peppar och stora flagor parmesan!

Här äter vi salsan med örtpasta och baconlindad fläskfilé.


Het tomatsås med mörk choklad

2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 dl ketchup
Färsk timjan
2 tsk honung, lite salt och svartpeppar
1 msk (2 rutor) mörk hackad choklad

Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja. Rör ner allt utom chokladen och låt koka en stund (ibland får man tillsätta lite vatten). Dra av såsen från värmen och smält ner chokladen. Gott till  "rött" kött med rostad potatis och gärna ett kraftigt rödvin med chokladtoner i.

Gone fishing...

Löjromspotatis med örtbakad lax

Blanda lite färska örter med pressad citron, olivolja, vitlök, salt och peppar. klicka på laxen och kör i ugn på 150 grader till en innertemp på 55 grader.

10-12 färskpotatis, kokade, delade och rumsvarma (eller säger man rumskalla?)
1 burk lättcreme fraiche
3 msk lättmajonnäs
3 msk löjrom , eller mer för det är sååå gott
Hackad färsk gräslök och lite rivet citronskal.

Blanda "såsen" och vänd försiktigt ner potatisen (havssalt och svartpeppar), låt det stå och dra tills laxen är färdig. 
Ett glas "finvin" till och du kan förföra vem som helst,
 en väldigt trevlig sysselsättning på sommaren!


2 kommentarer:

  1. Hej!
    Igår bjöd vi på middag med inspiration från din "Löjromspotatis", vi njöt av vår egenodlade potatis och rödlök tillsammans med foliegrillad lax. Succé!
    Med vänlig hälsning,
    Anna & Tobbe (Elofs föräldrar)

    SvaraRadera
  2. Så roligt att ni provade ett recept från min lilla hemsnickrade blogg! Trevlig sommar!

    SvaraRadera