söndag 11 augusti 2013

Oceaner av tid kvar på semestern, flera timmar... Försöker intala mig att det är semestern som är slut snart - inte sommaren. Men hjärna och hjärta har inte alltid en rak och tydlig kommunikation som leder till enkla budskap för mig att tro på. Sista semesterdagen brukar alltid vara en blandning av vemod och rastlöshet, följt av den obligatoriska sömnlösa natten innan allt drar igång och klockan ska ställas. Men i år tänkte jag lura den naturlagen genom att göra denna söndag till sommarens trevligaste, tror minsann jag lyckades! För er som har lite ångest när ledigheten rinner ut; bjud hem några vänner, laga en brunch (förslagsvis med recepten som följer) och sitt tillsammans hela dagen så timmarna bara flyter iväg.
Höstsyren, blommar länge....















Brunch för dig som inte vill stå i köket hela tiden.
Om du tänker att en brunch brukar innehålla en del äggrätter så får du tänka om eller lägga till det själv, denna brunch passar nämligen ägg, nötter, skaldjursallergiker väldigt bra..


Köp och plocka fram:
3 olika ostar; en lagrad, en mild och en brie, till dem minst två marmelader och tre olika sorters bröd.
Parmaskinka, färsk basilika, blandad sommarsallad, mozzarella och rädisor (viktigt, det är så gott). 


Koriander & rosépepparsås
Till parmaskinkan och salladen

5 dl lättcreme fraiche
1 kruka färsk koriander
2-3 tsk hela rosépeppar, mortla sedan eller på annat vis krossa
1 lite citron, saft och skal
1 msk honung
Salt

Dra loss alla blad från koriandern och lägg tillsammans med 1 dl creme fraiche i en bunke. Kör med mixerstaven så att koriandern finhackas. Blanda sedan ner finfördelad rosépeppar, resten av creme fraichen, citron, honung och salt, detta vänder du försiktigt runt med en sked, inte mixerstav (då blir det en lös sörja, det gör ingen glad).

Ägg- och mjölkfria pannkakor
I förra bloggen hade jag en jordgubbssylt med lavendel, plocka fram den nu!

3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6 dl rismjölk eller havremjölk
3 msk smält smör (Milda culinesse innehåller vegetabilisk olja) 
Lite salt

Rör samman mjölet med 3 dl mjölk till en klimpfri smet. Vispa ner resten av ingredienserna. Stek på hög värme i en lite klick smör, det tar längre tid för varje pannkaka än när du steker pannkakor med ägg. Så tålamod och försiktighet när man ska vända är en dygd! 


Vit kladdkaka med mangosorbet och hallonsås (äggfritt!)

100 g vit choklad, smält i vattenbad
100 smält smör
2 dl socker
150 g kesella
2 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Saft och skal av 1 liten citron

Smörja en form och sätt ugnen på 200 grader. Vispa kesella och socker med elvisp en liten stund. Tillsätt övriga blöta ingredienser och vispa på låg hastighet. Tillsätt därefter torra ingredienser och häll den kladdiga smeten i formen. Grädda ca 20 minuter.

Värm frusna hallon i en kastrull tillsammans med lite några matskedar socker tills det blir en sås, ca 5 minuter. servera med mangosorbet som du helt enkelt köpt i mataffären...




Om du nu inte har några allergiker på besök och vill göra något gott med sensommarens små, lite söta citroner så är en cheesecake inte fel.


Frusen citroncheesecake

1 citron, saft och rivet skal
3 dl grädde
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
100 Philadelphiaost
5-6 krossade digestivekex

Vispa grädden i en bunke. Vispa äggvitor till en fast massa och tillsätt vaniljsockret i en bunke. I en tredje bunke vispar du äggulor och socker en liten stund, vispa sedan ner osten och citronen i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop allt. Varva glassmet och kaksmulor efter behag i en form som du sedan snabbt ställer in i frysen. Även här är det väldigt gott med lite varma hallon till, och det höjer efterrättspoängen ganska rejält tycker jag.


Än susar vinden i löven,..




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar