torsdag 31 oktober 2013

Denna månad har jag fått en ny uppgift i livet; jag har blivit tonårsmamma -  är det en utmaning tro? Känns inte som om det var så länge sedan jag själv var tonåring. Fast enligt den söta och väna tonåringen var det i runda slängar hundra år sedan, någon gång kring första världskriget... Så ja, det kommer nog att bli några utmanande år. Trettonåringen och fyrtiosexåringen (han har inte ändrat humör, bara ännu ett år till och lite fler gråa hår, haha) firades med god mat och tjocka släkten. Här kommer mat som passar till stort kalas!


Meny för höstmiddag till 15-20 pers. (alltid svårt att beräkna tycker jag)

Tre olika sorters bröd, grissini, brieost, färskost, oliver ska finnas på bordet!

Rostad mandelpotatissallad med ceasardressing & parmaflarn,
 samt marinerad fläskfilé

3 kg potatis
Skölj och halvera fin småpotatis (mandel, cherie, amandine...). Rosta i ugn med lite olivolja och salt, 35 minuter på 200 grader, rör om efter halva tiden. Låt svalna helt.

ca 200 g parmaskinka (2 pkt). Lägg ut parmaskinkan på bakplåtspapper, in i ugnen på 200 grader 7-8 minuter, ta ut och när skinkan blivit helt kall och stel kan du bryta den i bitar ner i salladen.

2 pkt babyspenat
2 lådor småtomater

Dressing:
½ burk sardeller
3 tsk dijonsenap
3 äggulor
1 stor vitlöksklyfta
6 tsk vitvinsvinäger
2-3 msk citronsaft
3 dl olivolja
3 dl riven parmesan
3 msk mjölk
svartpeppar

Hacka sardellerna grovt, blanda med senap, äggula, pressad vitlök, vinäger och citronsaft. Vispa i oljan (först droppvis och sedan liten stråle, jag gör detta med mixerstav lite försiktigt). Blanda ner ost och mjölk och nymald svartpeppar. 

Vänd ihop rumsvarma potatis, spenatblad, halverade tomater, parmaflarn och dressing, låt stå framme.



Marinerad fläskfilé

5 medelstora fläskfiléer, putsade och hela

 Blanda ihop:
3 dl olivolja
1 dl balsamico
1 dl sweet chili sås
3 msk kikkoman soja (inte så mörk, lite godare tycker jag)
Hackad vitlök efter tycke och smak
Lite honung, salt och peppar

Lägg fläskfiléerna i plastpåsar ihop med marinaden några timmar i kyl. Tag fram en stund innan de ska in i ugnen. Sätt ugnen på 160 grader och lägg köttet på bakplåtspapper på en plåt. Låt köttet gå till en innertemperatur på 72 grader, tag ut och låt köttet vila minst en kvart. Sedan kan du skära upp det i centimeterstora bitar och garnera gärna med örter. Jag gjorde detta en liten stund innan gästerna kom så vi åt köttet rumsvarmt, det går att ställa i kylskåp men är väldigt gott när det är nygjort.


Banoffe paj  
Claras favorit, nytt för mig att man kan ha yoghurt i grädden

½ paket digestive
100 g smör

Krossa kex, blanda med smör och tryck ut i form, ställ i kylskåp.

1 burk karamelliserad mjölk
1 skivad banan
2 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker

Bred ut den karamelliserade mjölken på botten och täck med skivad banan. Vispa grädden ganska hårt och blanda med yoggi och vaniljsocker. Riv över mörk choklad. Sååå gott!



Hela hösten har varit full med äpplen så nu kommer ännu en variant, en väldigt fin efterrätt som du måste göra. Så det så.


Små äpplepajer med vit choklad & kanelparfait

5-6 äpplen, syrliga som du skalar och skär i småbitar. Lägg i små, smörade portionsformar.

125 g smält smör
2 dl socker
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackad vit choklad
Lite salt

Smält smöret och låt svalna. Blanda torra ingredienser och sedan allt ihop, smula över äpplebitarna och in i ugnen på 200 grader ca 20 minuter!

4 dl grädde
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel

Vispa grädden. Vispa äggulor och socker i en annan skål. Vispa äggvitorna fasta i en tredje skål. Rör samman alltsammans försiktigt ihop med kanelen, alltså vänd ihop smeten med en slickepott och stora rörelser. Frys i en bunke i minst 5 timmar. Ställ fram en liten stund och gör kulor med ett glassjärn, lägg en kula på varje paj.






Usch, tycker en del - men jag tycker alla traditioner är roliga,  mer fest liksom!
Så ha en fin halloweeen...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar