söndag 29 september 2013

Ofta kommer minnen över mig av en doft eller smak - de påminner om någonting, någon gång och minnen skapar olika känslor... Räksoppan här är Claras mormor recept och jag tänker att den kommer alltid att finnas i Claras hjärta då smak, doft och minnen skapar en känsla av lugn och ro, och fina middagar hos mormor och morfar. Själv älskar jag kladdkakor och min mamma har fått så många kladdkakor att hon inte ens längre tycker om doften, haha - det är ju också ett minne!

Claras favoritsoppa 
Räksoppa som passar till förrätt, 6-8 pers.


2 msk smör
2 msk mjöl
3 finrivna morötter
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
1 pkt (ca 400 g) Kavli räkost
1 burk creme fraiche
1 kg räkor

Smält smör och rör i mjölet, därefter morötter och fräs lite. Häll på vatten, buljongtärningar, pressad eller finhackad (smaksak!) vitlök. Låt koka några minuter. Ner med räkosten och creme fraichen, koka några minuter till. Dra från plattan och klipp ner dillen fint. Smaka av, jag tycker att soppan är lagom salt av buljongen... Så här långt kan man förbereda flera timmar innan servering, perfekt om man ska laga till många! Skala räkorna och fördela dem i tallrikarna när den varma soppan hälls upp (aldrig ner i kokande soppa om du inte vill ha sega, hemska räkor).





Torsk med rödvinssky, kapris och jordärtskockspuré

Hur gott som helst en med ett rött Bourgogne eller Pinot noir, Mmmm....Romantik!

4 bitar torskrygg
1 dl grovsalt
2 liter vatten

Blanda kallt vatten med salt, låt torskarna simma i ca 30 minuter så blir de salta och fasta! Baka fisken i ugnen på 150 grader till en innertemp på 55 grader, det går ganska fort så det kan du göra när det mesta börjar bli klart.

2 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
Timjan, lite salt, lite svartpeppar
1 stor klick smör

Koka ihop vin, buljong och timjan tills hälften återstår, smaka av med salt och peppar. Blanka av (dra från plattan) med en stor klick smör. Sila skyn innan och servera i en liten skål på tallriken så att inte fisken badar, det är tråkigt och kladdigt. Vill du ha mer såskaraktär kan du koka i lite maizena på slutet.

1 pkt bacon
4 msk kapris
½ dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
Lite honung och svartpeppar

Knaperstek bacon i små bitar, låt rinna av på hushållspapper. Blanda alltsammans till en topping att skeda över fisken vid servering.

5 mjöliga potatisar
5-6 jordärtskockor
mjölk
smör
salt

Skala och koka potatis och jordärtskockor tillsammans i 20 minuter. Pressa i potatispress, rör ihop med mjukt smör, ljummen mjölk och smaka av med salt.

Min favorit - jag blir glad, nöjd och en snällare människa med detta i magen.

Kladdkaka med apelsinsmak och mjölkchokladkräm
En lätt, lätt, lättlagad variant!

2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl mjöl
1 dl smält smör
1 apelsin, finrivet skal och lite saft

1 pkt Philadelfiaost med mjölkchokladsmak (konstigt , men här passar det!!)

Smöra en form, rör ihop kladdkakan hur som helst, du kan liksom inte misslyckas. Grädda 175 grader i 12-15 minuter; hur kladdigt vill du ha det?  
När kakan svalnat så ska den rumsvarma krämen på. Färdig.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar