| Det är svårt att palla hos grannen när de gör så här utanför trädgården... |
Lördag!
Meny för en skön höstlördag - kantareller, löjrom, hasselnöt, äpple, plommon
Kantarelltoast med löjrom & creme fraiche
Ljust surdegsbröd i skivor utan kanter
Kantareller
Löjrom
Creme fraiche
Rödlök
Färsk basilika
Stek brödet i lika delar smör och olja på het värme så det rostas. Låt brödet kallna. Stek svampen i torr panna så att den vätskar ur. När vattnet ångat bort så klickar du en stor klick smör, svartpeppar och salt, bryn någon minut och dra bort från värmen. Lägg svamp på toasten, en klick creme fraiche, över det en generös klick löjrom och toppa med hackad färsk basilika och finhackad rödlök. Enkelt och fantastiskt gott - som att få hav och skog i samma smakbit!
Höstgryta med kyckling &smörsväng spetskål
500 g majskycklingfilé
Ett gäng skogschampinjoner
1 vitlöksklyfta
3-4 dl creme fraiche
Vatten, så att du tycker att grytan får rätt mängd vätska
Soja
2 msk kycklingfond
2-3 msk lingonsylt
½ huvud spetskål
1 pkt bacon
Färsk timjan
Deal kycklingfilérna i grytbitar och fräs i smör, salt och svartpeppar. Lägg över kycklingen i en gryta eller stor panna. Dela och bryn svampen i smör, salt och peppar samt på slutet pressar du i en vitlöksklyfta. Lägg över i grytan med kycklingen. Blanda i creme fraiche, lite vatten, lite soja, kycklingfond, lingonsylt och krydda på efter lust! Koka försiktigt ihop ca en kvart, det räcker att kycklingen ska bli genomkokt så att inte hela grytan förlorar spänst. Dra av från värmen och klipp ner timjan i grytan.
Smält en klick smör i panna och lägg i delar av spetskål. Ringla över lite honung och salt och låt kålen fräsa ihop några minuter så att den blir lite mjuk (inte helt slak och tråkig). Servera i en skål bredvid grytan.
Knaperstek bacon i bitar och låt rinna av på ett papper, smula över varje portion. Jag hade rostade grönsaker till, men det fungerar nog med annat också.
Hasselnötssemifreddo med maräng och kolasås
Sött? tänker du, jaa verkligen!
3 ägg
1½ dl socker
5 dl vispgrädde
1 burk nötcreme (hasselnötsmassa, ni vet de man köpte i små påsar till lördagsgodiset på sjuttiotalet, finns nu bland bakgrejerna i hel burk)
Lite flingsalt
Kolasås
Små maränger
Sätt en form med avtagbar kant i frysen. Vispa grädden så den blir fast och blanda i hasselnötsmassan. Vispa i en annan bunke 3 äggulor och 1 dl socker. Vispa i en tredje bunke 3 äggvitor och tillsätt på slutet när den blivit fast ½ dl socker. Vänd ihop all smet försiktigt och med stora rörelser. Tag ut den kalla formen och varva glassen, kolasås och små maränger. Frys i minst tre timmar. Såååå gott om jag får säga det själv (och det får jag ju, för det är min blogg!).
Plommonkompott med konjak till chevre
Avsluta natten med lite ost
Getost
15-20 små fina plommon (jag fick av grannen och kan inget om olika sorter)
2 dl socker
Saft från en halv citron
1 msk konjak
Kärna ur och dela plommonen i bitar. Sjud plommon, socker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull några minuter så allt kokar ihop. Dra från plattan och häll i en skvätt konjak. När den blivit kall så häll på burk och in i kylskåp. God till ost.
Äpplekaka med lönnsirap
Mera sött! Jag älskar lönnsirap.
6 syrliga äpplen
125 g smör
½dl matlagningsgrädde
½ dl lönnsirap
2 dl socker
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Lite flingsalt
Skala och dela äpplen, lägg i form. Smält smör, sirap, grädde och socker tillsammans försiktigt i en kastrull (Alltså SMÄLT, inte koka). Rör i resten av ingredienserna och smeta över äpplen. In i ugn på 200 grader ca 25-30 minuter. Det ska absolut vara vaniljglass till tycker jag...
| Trevlig helg! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar