tisdag 10 december 2013

Rasade in på Apoteket igår eftermiddag och förklarade att mörker, jobb och ålder minsann satt sina spår denna höst och att någon ansvarig på apoteket borde göra något åt det! Sedan var jag en riktig drömkund som köpte allt de sa åt mig. Nu är jag 600 kr (!) fattigare, men så ofantligt rik på vitaminer, mineraler, mjukgörande oljor och annat smått och gott så jag funderar på att starta en pillerblogg - det finns visst piller för allt! Så nu bara jag väntar på hur kroppen ska börja spritta av energi och längta ut i spåret...

Ett sätt att ge kroppen ordentlig energi (fast det tar en stund efter denna middag innan man orkar röra på sig, se det som att lagra reserver) är en American Dinner. Så här kommer en trerätters från USA!

Sparris- och getostsallad med blodapelsinvinägrett
Recept från Amanda Hesser, matskribent från New York

Ett knippe grön sparris (bryt av den träiga delen)
3 stora nävar ruccola
Saft från en blodapelsin
1 tsk balsamico
2 tsk dijonsenap
½ dl mild olivolja
1 ½ dl getost
havssalt och nymald svartpeppar

Koka sparrisen högst 3 minuter, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Blanda sparris och ruccola. Rör ihop blodapelsinjuice, vinäger, senap, salt och peppar, tillsätt oljan droppvis när du vispar kraftigt så det blir en tjock dressing. Blanda allt försiktigt och bryt ner osten i ganska stora bitar.
Ett väldigt gott vin till är Bonterra Chardonnay.

Pulled pork med coleslaw & potatismos
Ställ mitt på bordet och låt alla ta själv, family style heter det har jag hört!

En stor bit fläskkarré
1 påse Santa Maria American BBQ rub (eller liknande, lite rökig)
3 gula lökar i klyftor
3 morötter i stora bitar
1 liter vatten
1 liter äppeljuice
1 dl farinsocker

Gnid in köttet med rub och låt ligga framme en stund. Lägg sedan allt i en djup gryta, lägg locket på och så sköter sig köttet själv i ca 5 timmar i ugnen på 150 grader - vänd köttet efter halva tiden. Klart!!

Coleslaw
200 g vitkål, jag gillar spetskål
1 stor morot
½ rödlök (kan uteslutas om man inte gillar rå lök)
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
½ dl majonnäs, kör nu på en ljus amerikansk...
salt, peppar och lite honung

Strimla och blanda allt, den ska mogna minst en timme men är faktiskt ännu bättre dagen efter (det är få saker och få personer som är:)).

Servera med potatismos och kanske en Budweiser, då får man liksom en äkta amerikansk mage på köpet.


Texascobbler
Jag älskar denna efterrätt från Annas svägerska direkt från Texas, Tack!

125 g smör
2 små burkar persikor

Smält smöret och häll i en ugnsform. Skiva/dela persikorna i små bitar och häll tillsammans med burkspadet i formen med det smälta smöret, rör runt lite försiktigt.

2 ½ dl mjöl
2 ½ dl socker
2 msk bakpulver
1 ½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop och häll i ett jämt lager över persikorna. Grädda i 160 grader mitt i ugn ca 25 minuter. Stäng av ugnen, glänta lite på luckan och låt cobblern stå kvar en stund. Servera med vaniljglass.


Nu är ni rustade för en kall vinter med mycket underhudsfett och lagrade vitaminer!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar