Champagne, chokladfyllda hallon och krossade pekannötter
Efter en sådan start kan det bli hur som helst.
Färska hallon
100 g 70% choklad
1 dl lätt creme fraiche
Pekannötter
Låt creme fraiche bli rumsvarm. Smält choklad i vattenbad, rör försiktigt ihop creme fraiche och choklad. Häll krämen i plastsprits och spritsa försiktigt i varje hallon, om krämen stelnar lite för fort kan du värma spritsen i mikron några sekunder. Låt hallonen stå i kyl, men tag fram minst en halvtimma innan servering - de ska vara rumsvarma och mjuka. Hacka nötter och strö över.
Lax med löjromskräm & fläder- och citronvinägrett
Gravad lax i skivor
Rör ihop och ställ kallt:
3 msk löjrom
3 msk majonnäs
2 msk finklippt gräslök
Lite pressad citron, salt och svartpeppar
1 dl flädersaft, koka några minuter så att saften reduceras till ½ dl, låt svalna.
1 msk mild olja
½ pressad citron,
Salt
smaka av och rör ihop.
Precis vid servering lägger du lax på varsin tallrik (detta är ingen "delaförrätt", det blir bara kladdigt), spritsa lite kräm och droppa vinägrett runt om lite försiktigt. Nu var det gravad lax jag hade hemma, men egentligen tror jag detta blir väl så bra med fint skivad rå/obehandlad lax.
Gårdskyckling med timjan och citrus, rostad färskpotatis med jordgubbar, sparris och fetaost samt tzatziki med mynta
Andas vår och lätthet rätt igenom. Rosé till detta.
En hel gårdskyckling (tror liksom att det stackars djuret haft det något bättre om det heter så...)
Saft av ½ citron
Färsk chili
Ljus soja
Några matskedar olivolja
1 kruka timjan
Rör ihop dressing, massera in kycklingen och avsluta med att salta och peppra. Klipp över ½ kruka färsk timjan, lite vatten i botten av plåten och in i ugnen på 200 grader minst 1 timme, vänd efter halva tiden.
1 kg färskpotatis
Tvätta, halvera och massera med olivolja, balsamico, honung och salt. In i ugnen på 200 grader ca 35 minuter. rör om då och då. Lägg på färsk, delad sparris de sista 7 minuterna. Låt allt svalna en stund. Vid servering dressa över lite citron och sväng ner jordgubbar och fetaost, mer svartpeppar!
2 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
10 cm gurka
2 tsk torkad mynta
½ vitlökslyfta, finriven
Salt
Grovriv gurkan och lägg på hushållspapper, salt och låt den vattnas ur i 10 minuter. Torka med lite extra papper. Rör ihop alltsammans och mogna i kylen.
Rabarber- och kardemummasemifreddo, med vit chokladsås & havresmulor
Kall syrlig glass, ljummen söt sås och lite goda smulor. En smula lycka.
3 rabarberstänger
3 msk vatten
1 dl socker
1 tsk kardemumma
Skär rabarber i mindre bitar, koka ihop med vatten och socker i ca 10 minuter så att det blir en kompott och en del av vätska reduceras. Låt svalna och bland med 1 tsk kardemumma (kärnor som krossats).
2 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
Vispa äggvitor för sig. Vispa äggulor med 1 msk socker vitt och pösigt, blanda ihop med rabarberkompotten. Vispa grädden och blanda ihop med vaniljsocker, socker och yoghurt. Sväng försiktigt ihop gräddblandningen med äggviteskummet. Häll blandningen i en form och sväng slarvigt ner rabarbern, så att det mer ripplat än blandat. Frys.
Värm 1 dl grädde med 100 g vit choklad så att den smälter. Här får du rör hela tiden i en tjockbottnad kastrull och vara försiktig med medelvärme. Chokladsås!
Krossa några havrekex, finns toppenbra i affären som någon annan bakat :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar