lördag 17 december 2016

Lördag fjärde advent. Julen är väldigt nära nu och följande saker är inte klara; allt. Då är det liksom ingen idé att börja med något just idag, bättre att invänta inspiration och julkänsla. Julmat är så gott, kan nästan inte komma något jag inte gillar (spontant vill jag säga grisfötter, men kommer på att det är en fördom för jag har aldrig smakat). Här kommer en amerikansk inspirerad julmeny, lagad lite innan jul vid Thanks giving.

Merry Christmas

Pilgrims punch
Starta med en stark champagnedrink, aldrig fel.

Innan gästerna kommer blandar du 1 del mild whisky, 1 del rom, lite vanilj, en skvätt nypressad citron, en nypa eller två brown sugar och skaka ihop med is.

Häll lite blandning i champagneglas och fyll på med kyld champagne, garnera med äpple. Servera med lättsaltade chips och nötter.



Crabcake med New York Lager.
Salt, syrligt och klibbigt - man blir pigg och glad!

Innehållet i 4-5 krabbklor eller en burk krabbkött
2 pressade kokta kalla potatis
1 msk majonnäs
1-2 tsk dijonsenap
chili efter smak
Färsk koriander, hackad
Salt

Blanda ihop krabba med övriga ingredienser till en smet, och smaksätt med salt. Forma små kakor i storlek som en valnöt och platta till lite. Låt vila i kylen en stund. 

Strax före servering: panera kakorna i först mjöl, sedan ett uppvispat ägg och till sist panko (asiatiskt ströbröd). Fritera 180 grader några minuter tills de är gyllenbruna. Servera med en liten skål majonnäs att doppa i, limeklyftor att pressa över och NY Lager.



Kalkon med sötpotatis och tranbär
Många delar att få ihop, men värt det...

4 kalkonfiléer
Bryn i smör, salt och svartpeppar. Laga färdigt i ugn på 160 grader till en innertemp på 70 grader. Vila och skär upp i skivor.

Tranbärsröra
Köp en burk amerikansk tranbärsröra i affären (konserv). Öppna och värm på :)

Gravy
3 msk portvin
1 dl sky
1 msk kycklingfond
1 dl grädde
Lite japansk soja, salt och peppar

Koka ihop försiktigt några minuter och låt gärna stå en stund.

Sötpotatis med ingefära och valnötsolja
Skala och klyfta några sötpotatisar. Lägg på bakplåtspapper, på med lite neutral olja och salt. Rosta i ugnen på 200 grader ca 30 minuter tills de är mjuka. 

När potatisarna svalnat något smaksätter du dem med färskriven ingefära, lite valnötsolja, rivet citronskal, honung, salt och peppar.

Julsallad
Koka brysselkål lätt och låt svalna. Dela kålen på mitten och rosta dem i en het stekpanna med lite smör och socker så att det blir något av en karamelliserad yta.

På ett fat; Täck botten med blandade gröna blad, på med fina bitar av äpple (älskar Ingrid Marie), rostade pinjenötter, ljummen brysselkål och bitar av någon god ost ex. Comté. Ringla över lite olivolja.





Fudgy Brownies
Klassiskt med choklad, grädde och hallon. Som socker för själen.

Botten
225 g smält smör
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
3 dl socker
4 ägg
4 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Blanda ihop och grädda på en bakplåtspappersklädd form, 180 grader ca 20 minuter. Svalna

Frosting:
50 smält smör
7 dl florsocker
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Havssalt

Rör ihop och bred på den kalla kakan. Servera med vispad grädde (blanda gärna hälften vispad grädde med turkisk yoghurt och vaniljsocker), hackade pekannötter och färska hallon. Och en skvätt rom i glasen.

Ät långsamt. Känn efter. Visst är det fint att leva?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar