September är en favoritmånad -borta är grilloset och väderhetsen eftersom ingen förväntar sig sol. Detta ska naturligtvis firas med en finmeny!
Septemberlyx
En trerättersmeny som inte är svår, men den tar lite tid och kraft. Passar när du har tid och lust (inte till ett stort och stressigt släktkalas :))och det blir sååå gott. (4 pers)
Räkor med lime och koriander
½ kg färska räkor med skal
1 lime, saft och lite rivet skal
½ pkt fetaost
½-1 kruka koriander
1 tsk sambal oelek, eller färsk chili
½ dl majonnäs
½ dl lätt creme fraiche
Lite havssalt
Stora, krispiga salladsblad ((tex Cosmopolitan)
Rostade pinjenötter
Skala räkorna och blanda helt enkelt ihop med övriga ingredienser. Vid servering så lägg en klick räkröra på ett salladsblad, strö över pinjenötter och garnera med koriander/någon räka du sparat. Denna rätt är salt och syrlig så ett vitt vin som tål lite syra blir toppen!
Kantarellrisotto med oxfile, rödvinsås och marinerad sparris
1 bit oxfile pp.
Låt den ligga någon timme i rumstemperatur och grilla med bara lite olja, salt och nymald svartpeppar. Dettaska göras när allt är klart och förrätten uppäten (fast det visste du redan).
Rödvinsås
1 baconskiva
1 morot
1 charlottenlök
2 dl av det rödvin som ska drickas till maten (kan kännas dyrt, men värt)
2 dl kalvfond
torkad timjan, salt och svartpeppar
Lite maizena och en stor klick smör
Fräs bacon och hackade grönsaker i lite olja. Häll på rödvin, fond och kryddor. Koka ner till minst hälften. Såsen kan vila så en lång stund, när det är dags att äta så silar du såsen, värmer på och reder med maizena. Dra av från värmen och smält ner en stor klick smör, hur enkelt och gott som helst.
Kantarellrisotto
Fräs några delade kantareller i smör, hackad vitlök, salt och peppar.
Riv 2 dl lagrad ost (prästost, västerbotten...)
1 charlottenlök
2 dl arborioris
7 dl varm grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
Liten sparrissallad
1 knippe färsk sparris
Några matskedar olivolja
Några teskedar vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk vispgrädde
Salt och peppar.
Bryt av det träiga på sparrisen och skär sparrisen i ca 1 cm delar, förväll någon minut i lättsaltat vatten. Skölj sparrisen lite så den blir kall, Blanda ihop dressing och häll över sparris och klyftade tomater.
Hallonpaj med citron och toscatäcke
Jag gillar att ha glass till bärpaj, satsa på Häagen-Dazs vanilj...
Skal
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, finrivet skal
Blanda ihop allt i matberedare, tryck ut i en pajform och ställ i kylskåpet i en halvtimme. Förgrädda sedan i ugnen på 225 grader i 10 minuter, låt svalna.
500 g hallon
1 msk potatismjöl
Häll hallon i pajskalet, strö över en matsked potatismjöl
Tosca
100 g smör
½ dl ljus sirap
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1½ dl havregryn
1 dl hackad mandel
Smält smöret och rör i övriga ingredienser, koka upp. Häll smeten över hallonen och grädda i 225 grader 15 minuter.
Sätt en deg!
Dinkelbröd med valnötter
Bröd i form som det inte ska krånglas med!
3 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl vetemjöl
1½ dl naturell yoghurt
1½ dl vatten
½ pkt jäst
2 msk olja
1 msk honung
Lite salt
1-2 dl hela valnötter
Värm vattnet till fingervarm och smula ner jästen. Tillsätt alla ingredienser, men spara lite mjöl (man får känna sig fram det ska vara en ganska lös deg). Arbeta degen några minuter och låt den jäsa en halvtimme. Knåda degen lite lätt och blanda försiktigt i hela valnötter, så många som du känner för. Lägg i en smord bakform (1½liter), jäs en halvtimma till. Pensla med vatten och grädda 25-30 minuter i 220 grader.
Bullar med nötcreme
Älskade nötcreme när jag var liten, och det har liksom inte gått över. Jag har hört invändningen "men den är ju så söt" - är det inte det som är poängen?
Köp ett paket vetemjöl och följ instruktionen på paketet vad det gäller hur man bakar bullar. När du kommer till fyllningen så byt ut smör/kanel/ socker mot:
100 g nötcreme som du rör ihop med 100 g rumsvarmt smör till en röra, bred ut på degen. Jag väljer även att grädda utan topping, när bullarna är kalla penslar jag med smält smör och doppar ovandelen i strösocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar