söndag 14 december 2014

En grön jul? Emil och Clara suckar över bristen på snö och jag borde hålla med. Men i min kropp bor en själ som älskar värme, så jag tänker (tyst för att inte provocera föreställningen om den perfekta vita julen) att detta vädret passar mig ganska bra. Ingen bil som ska skrapas på morgonen, inga snöiga skor och iskalla tår... Jag tycker desutom att julstämningen skapas bäst inne - med doft av kryddor, julblommor och en mugg glögg.

Julens tomte som vakar över vår familj är bara 5 cm lång, gammal och kantstött.
Genom honom finns min farmor och farfar nära i julköket, och i mina berättelser lever de kvar. 


Istället för ett julbord
En julig trerättersmeny för den lilla julen - den som inte är överdådig, utan finstämd. 
Där passande dryck till förrätten är champagne, varmrätten ett bärigt & örtigt rödvin samt en god tokaj till efterrätten!

Lax med citrus & saffran
Mjukt, lent och fint, med  lite citrus som hoppar på tungan!

Några skivor gravad lax
Machésallad
1 blodgrape
Hackade valnötter

2 dl turkisk yoghurt
Lite saffran (mindre än ett halvt kuvert, smaka dig fram)
Lite Sambal oelek eller finhackad färsk chili
En skvätt honung 
En skvätt citron

Rör ihop den kalla såsen, gärna dagen innan för den blir bättre när den får mogna i kyla några timmar. Smaka av med salt.

Lägg sallad på ett fat, bred ut laxen ovanpå. Skär filéer av blodgrapens klyftor, INGA hinnor får vara kvar för de förstör smaken med sin beska! När du serverar så strössla över grape, valnötter och klickar av saffranssåsen. 



Julskinka med två sorters sallader

Köp en färdig julskinka och skiva upp (bra recept va?)

Rostad potatis med äpple och grönkål

500 g småpotatis med skal
2 äpplen, gärna Ingrid Marie
1 liten rödlök
1 knippe färsk grönkål
1 näve hackade valnötter
2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
2 msk stark och söt senap, gärna Gästabuds
Salt och svartpeppar

Halvera och vänd potatisen i olja och salt. Rosta i ugnen på 200 grader ca 35 minuter, vänd runt efter halva tiden så det inte blir några brända ytor. Låt svalna.
Riv grönkålsbladen i bitar och släng stammen/grova delar. Koka upp vatten och salt, förväll grönkålen ca 2 minuter, den ska bara mjukna lite utan att förlora spänst. Låt den kallna och rinna av på hushållspapper. Blanda yoghurt, majonnäs och senap. Rör ner hackad lök, tärnat äpple, grovhackade nötter och kall grönkål. Vänd till sist ner potatis och smaka av med salt och peppar.

Brysselkålsallad med västerbotten

1 nät brysselkål
1 bit västerbottenost
1 pkt bacon
1 charlottenlök
1 äpple
Färsk spenat

Halvera och förväll brysselkålen i kokande vatten ca 4 minuter. Stek bacon i bitar och låt fettet rinna av, diska inte stekpannan. Stek brysselkålen i den odiskade stekpannan med lite mer smör och lite strösocker på ganska hög värme några minuter. Dra från värmen och täck med spenat så att den "ångar" ihop med kålen. När kålen är rumsvarm rör du ihop den med bacon, tärnad ost, tärnat äpple och finhackad lök. 

Om du vill spara i kylen eller förbereda så tänk på att ta fram salladerna i god tid, det är inte gott med kylskåpskall mat.



Vaniljglass med maränger & lingonkolasås
Efterrätten tog sin tid att göra - men såå värt!

Glass
2 äggulor
1 dl florsocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 liten vaniljstång

Vispa samman äggulor och socker för hand. Koka upp mjölken, häll den över äggblandningen under vispning (du vill inte ha äggröra). Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar lite, den får inte koka! När blandningen är rumsvarm så blandar du den med grädden och vaniljfrön, kör i glassmaskin. Detta blir en liten sats glass...

Maränger
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft

Vispa äggvitor till skum, vispa sedan i sockret lite i taget och till sist citronen. Klicka små maränger på en plåt, vi (barnarbete!) använde sprits för att det är enklare att få jämn storlek. Grädda: 125 grader i ca 45 minuter.

Glasskålar
1 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Vispa äggen lite lätt, tillsätt socker och sedan mjöl. Vispa till en slät våffelsmet. Grädda i våffeljärn gjort för glassrån (en oumbärlig maskin!). Tryck de varma rånen runt botten på ett glas och låt svalna.

Lingonkolasås
2,5 dl mellangrädde
½ dl ljust muscovadosocker
½ dl ljus sirap
½ dl frysta lingon

Koka ihop grädde, socker och sirap kraftigt utan lock ca 20 minuter. Här får du passa och röra ibland så att det blir en fin kolasås. Vänd ner tinade lingon vid servering, det är gott om såsen är lite ljummen. Alltså jättegott...




Bara för att det är jul!
Två burkar sill - en att äta och en att ge bort.

Vintersill
Jag gillar sill med smaker som hör hemma nära sillen.

2 stora burkar mild löksill
5 dl lätt creme fraiche
3 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
2 msk skånsk senap
1 äpple
1 rödlök
6 små cornichoner
1 kruka färsk dill
1 kruka färsk persilja

Låt sillen rinna av. Finhacka lök, gurkor, äpple, och örter. Rör ihop allt utan sillen som du sedan försiktigt vänder ner. Sillen är på sin topp tre dagar efter att du rört ihop den!




GOD JUL





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar