söndag 27 augusti 2017

Jag blinkade och då tog sommaren slut. Jag vet, lite dramatiskt - men mörkret kryper närmare, mitt skrivbord börjar fyllas av post it-lappar och solbrännan bleknar. Är inte alls beredd på att gå in för att tända ljus och laga höstmat. Så jag är ute, för tunt klädd och nu även förkyld. Då känns det helt rätt att skriva ner en av sommarens finaste kvällar. På en (inte så öde) ö i Dalsland firade vännen världens bästa Peter och jag våra födelsedagar, med mycket goda vänner och mycket goda viner.
Sommarkväll på bryggan
Sommarfest


Carpaccio med pinjenötter och parmesan

1 bit oxfilé
Pinjenötter
Parmesan
Lite fin olivolja
Basilika eller Ruccola

Frys oxfilébiten och lägg fram  några timmar innan servering. När oxfilén är halvtinad skär du den i tunna skivor. Lägg tre skivor per person på förrättstallrikar och tryck gärna ut skivorna lite till med din hand, plastfolie emellan, så de blir supertunna. Rosta pinjenötter i torr panna och låt svalna. Hyvla parmesan och bryt till lagom stora bitar. Precis innan servering strör du över lite olivolja, nymald/grovmald svartpeppar, örter, parmesan och pinjenötter. Till detta blir Pinot noir så bra, så bra... 

Vin "Rua" 6265


Hel laxsida med wasabimajjo och färskpotatissallad med asiatiska smaker
Potatis och sås är enkelt att förbereda och göra till många, laxen sköter sig själv :)

Lax
1 hel laxsida
1 kruka koriander
1-2 vitlöksklyftor
1 lime
Neutral olja
salt och peppar

Hacka koriander och blanda ihop med riven vitlök, pressad saft och skalet från en lime, salt och peppar, lite olja. Massera på denna röra på laxen, in i ugn på 160 grader (eller grilla) tills en temp på ca 55 grader.

Sås
1 burk Hellmans majonnäs 
1 klick wasabi
Pyttelite japansk soja

Blanda ihop efter tycke och smak, men låt inte wasabin ta över helt, även om du gillar styrka i maten så är detta en rätt med många smaker och vinet ska ju också smaka...

Potatissallad
1 kg tvättad färskpotatis
Dela i lagom bitar (ca 4-6 bitar på en potatis) och rosta i ugnen  med lite olja och salt på 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna och bli rumstempererad. Fyll på med lite av vad du känner för; till exempel vårlök, färsk babyspenat, sockerärtor (jättegott om de är strimlade och råa, det blir krispigt).

Dressing att  blanda ihop och hälla över potatisen och grönsakerna:
1 skvätt olivolja
Färsk hackad röd chili
1 bit riven färsk ingefära
1-2 riven vitlöksklyfta
1 pressad citron
1 kruka hackad färsk basilika

Vin Leitz  "Eins Zwei Dry" 5822


Mjölkchokladpannacotta med kolasås och sommarbär
En favorit som jag såg att *någon även åt till frukost dagen efter ?!

5 dl vispgrädde
2 gelantinblad
1 stor chokladkaka "Marabou salta mandlar"

Ohoj kolasås eller någon form av dulche de leche

Blandade sommarbär och lite florsocker

Klicka generös med kolasås i botten av 10 glas.
Lägg gelantinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädde och låt den sjuda försiktigt några minuter. Dra av från värmen, rör ner hackad choklad och rör tills allt är smält Krama ur gelantinbladen och smält ner i chokladpannacottan under omrörning. Fyll på glasen och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera med sommarbär på toppen och lite florsocker, vi drack rom till!

Sommarminne...
...från sommaren jag blev ännu ett år äldre, och kortast i familjen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar