| Sommarkväll på bryggan Sommarfest |
Carpaccio med pinjenötter och parmesan
1 bit oxfilé
Pinjenötter
Parmesan
Lite fin olivolja
Basilika eller Ruccola
Frys oxfilébiten och lägg fram några timmar innan servering. När oxfilén är halvtinad skär du den i tunna skivor. Lägg tre skivor per person på förrättstallrikar och tryck gärna ut skivorna lite till med din hand, plastfolie emellan, så de blir supertunna. Rosta pinjenötter i torr panna och låt svalna. Hyvla parmesan och bryt till lagom stora bitar. Precis innan servering strör du över lite olivolja, nymald/grovmald svartpeppar, örter, parmesan och pinjenötter. Till detta blir Pinot noir så bra, så bra...
| Vin "Rua" 6265 |
Hel laxsida med wasabimajjo och färskpotatissallad med asiatiska smaker
Potatis och sås är enkelt att förbereda och göra till många, laxen sköter sig själv :)
Lax
1 hel laxsida
1 kruka koriander
1-2 vitlöksklyftor
1 lime
Neutral olja
salt och peppar
Hacka koriander och blanda ihop med riven vitlök, pressad saft och skalet från en lime, salt och peppar, lite olja. Massera på denna röra på laxen, in i ugn på 160 grader (eller grilla) tills en temp på ca 55 grader.
Sås
1 burk Hellmans majonnäs
1 klick wasabi
Pyttelite japansk soja
Blanda ihop efter tycke och smak, men låt inte wasabin ta över helt, även om du gillar styrka i maten så är detta en rätt med många smaker och vinet ska ju också smaka...
Potatissallad
1 kg tvättad färskpotatis
Dela i lagom bitar (ca 4-6 bitar på en potatis) och rosta i ugnen med lite olja och salt på 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna och bli rumstempererad. Fyll på med lite av vad du känner för; till exempel vårlök, färsk babyspenat, sockerärtor (jättegott om de är strimlade och råa, det blir krispigt).
Dressing att blanda ihop och hälla över potatisen och grönsakerna:
1 skvätt olivolja
Färsk hackad röd chili
1 bit riven färsk ingefära
1-2 riven vitlöksklyfta
1 pressad citron
1 kruka hackad färsk basilika
| Vin Leitz "Eins Zwei Dry" 5822 |
Mjölkchokladpannacotta med kolasås och sommarbär
En favorit som jag såg att *någon även åt till frukost dagen efter ?!
5 dl vispgrädde
2 gelantinblad
1 stor chokladkaka "Marabou salta mandlar"
Ohoj kolasås eller någon form av dulche de leche
Blandade sommarbär och lite florsocker
Klicka generös med kolasås i botten av 10 glas.
Lägg gelantinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädde och låt den sjuda försiktigt några minuter. Dra av från värmen, rör ner hackad choklad och rör tills allt är smält Krama ur gelantinbladen och smält ner i chokladpannacottan under omrörning. Fyll på glasen och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera med sommarbär på toppen och lite florsocker, vi drack rom till!
| Sommarminne... |
| ...från sommaren jag blev ännu ett år äldre, och kortast i familjen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar