onsdag 6 maj 2015

Jag är inte mycket för att spara, vänta och  planera långsiktigt. Det bästa med våren? Den är inte mycket för att spara, vänta och planera långsiktigt. Knoppar brister så det knakar överallt, regnet doftar och solen värmer så skinnet svider. Efter en lång väntan händer allt på en gång och jag gillar känslan. Mataffären erbjuder sparris, jordgubbar och färskpotatis...Ska man vara petig är de kanske odlade i ett varmare land - men lånad (sol) kärlek är också kärlek. Laga denna middag med smak av vår! 



Sallad med ljummen getost, granatäpple och pistagenötter

Blandade blad (späda, ingen träig historia. Jag hatar seg ruccola som kliar i halsen)
Olivolja
Lite citronsaft
Getost
Honung
Granatäpplekärnor
Pistagenötter

Lägg sallad på botten av små skålar, blanda runt med lite olivolja och citronsaft. Värm getosten försiktigt så den blir ljummen, bryt i bitar över salladen, ringla över honung, strössla granatäpple och hackade pistagenötter över härligheten. Jag vill inte vara en snobb, MEN det är nästan lag på att dricka ett Sancerre-vin till. Nu vet du vad du ska bjuda mig på iallafall...



Lammfile med hallon, basilika och fetaost

Lammfile
Smör
Citron
Vitlök 
Basilika

Bryn lammet i smör tillsammans med krossad vitlök, salt och svartpeppar. Lägg över köttet i en långpanna, strö över hackad basilika och lite citronskal. Tillaga i ugn på 150 grader tills köttet når en temperatur av 58 grader för en fin rosa ton. Låt köttet vila på bänken ca 10 minuter innan du skär i det.

Färskpotatis
Fetaost (en mild variant passar till de här vårtonerna)
Sparris
Citron
Olivolja
Honung
Havssalt
Svartpeppar

Skär potatisen i stora bitar (låt skalet vara på) lägg på en plåt med bakplåtspapper. Massera in olja, salt och lite honung. Ugnstek på 175-200 grader ca 35 minuter - ugnar har ju sina personligheter så du får gå på känsla. Bryt stjälken på sparrisen och släng den träiga biten, skär sparrisen i stora delar och släng sparrisen på potatisarna de sista fem minuterna i ugnen. Låt sparris och potatis svalna något, blanda sedan med lite citronsaft, svartpeppar och fetaost.

Hallondressing 

1 dl färska hallon
1 msk vit balsamico
1½ dl rapsolja
Lite citronsaft och honung
Salt och peppar

Mixa ihop. Klart. Supergott. 
En chianti är aldrig fel till detta om du frågar mig... 




Chokladkaka med citronfrosting och färska jordgubbar

125 g smör
125 g mörk choklad 
2 ägg
2½ dl muscovadosocker
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
2 msk ljummet kaffe
50 g rostade pinjenötter
En nypa salt

Smält smöret och rör i chokladen så den smälter. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner chokladblandningen i äggblandningen, tillsätt allt annat också. Grädda i 150 grader, mitten av ugnen ca 20 minuter.

200 g rumsvarm philadelphia
2 dl grädde
Rivet ska av 1 citron
1-2 tsk vaniljsocker
5 msk florsocker

Vispa till en fluffig kräm med elvisp, lägg på den kalla kakan och låt allt stå till sig i kylen några timmar. På med massor av jordgubbar. Kan det bli bättre?
Tack Anna-Lena för bilden.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar