Har vandrat i de fem byarna, Cinque Terre, som ligger i Ligurien - rekommenderas! Varma dagar med vackra vandringar på förmiddagen och massor av pasta, vin & bad på eftermiddagen. Inte så tokigt helt enkelt. MEN det var bergsvandring så benmusklerna darrade, svetten rann i strida strömmar och relationen sattes på prov. Det gick bra :). Här kommer lite inspiration från den fantastiska maten - kanske inte på rätt sätt, men på mitt sätt.
Aperol spritzer
Aperol (finns på systemet)
Prosecco (italienskt bubbel)
Bubbelvatten
Färsk apelsin och is
Blanda en del aperol, två delar vin och en liten skvätt bubbelvatten, mycket is och en apelsinskiva. Lite bitter och väldigt läskande ton i värmen.
Primi
Bruschetta Corniglia
Vi bodde i Corniglia som befinner sig i mitten av de fem byarna. Högt, högt uppe på en klippa - som i en saga. Den här goda bruschettan åt vi på torget.
Stek lite surdegsbröd i olivolja. När brödet svalnat gnider du en vitlöksklyfta mot brödet.
Mild pesto
1 dl pinjenötter
100 g parmesan
1 kruka basilika
1 ½ dl olivolja
Salt
Mixa ihop med stavmixer till en finfördelad röra, stå kallt.
Hacka små fina tomater (jag gillar Romantica) ihop med lite rödlök, salt, peppar, olivolja och några droppar honung.
Nu monterar du ihop bruschettan; bröd underst, sedan tomatröra, klicka över pesto och avsluta med god mozzarella. Gör gärna i stor storlek, då blir det en god kvällsmacka... Serveras direkt.
Fylld pasta & valnötsås
Fick denna pasta efter en skön vandring till Vernazza, blev förvånad över kanelen - men det är jättegott! Rätten är nötig, fyllig och som en smekning.
1 pkt färsk fylld pasta, typ ricotta/spenat, koka enligt förpackning
100 g valnötter
1 msk olivolja
Saft från en halv citron
2 ½ dl grädde, kokas upp
Kör valnötter, olivolja, citron i mixer till en fin massa, häll över den heta grädden och mixa lite till. Smaka av med havssalt.
Pudra lite kanel på tallriken, blanda ihop pasta och valnötssås och lägg en liten portion på tallriken (ja, eller stor men det är en mäktig rätt): Garnera med krossade valnötter.
Tagliatelle med myntasås
Fick denna rätt i Corniglia. Pasta, mynta, utsikt över havet och vitt vin är ett minne att plocka fram i november. Något att återvända till...
Koka tagliatelle enligt förpackningen, gärna bronsvalsad så den kan suga upp såsen - köp helt enkelt en dyrare sort!
1 vitlöksklyfta
1 charlottenlök
1 ½ dl passerade tomater
1 dl torrt vitt vin
½ dl grädde
1 knippa färsk mynta
Värm försiktigt hackad vitlök och lök i olivolja så den svettas några minuter. Häll på tomater, vitt vin och grädde. Låt koka ihop en liten stund så att smakerna koncentreras. Smaka av med salt och svartpeppar. Riv i stora bitar av myntan när du dragit kastrullen från plattan.
Pressa citron, olivolja och salt över en bit färsk lax, kör i ugn på 150 grader till en innertemp på 55 grader.
Blanda sås och pasta, lägg upp på tallrik och lägg bitar av laxen runt om. På med lite havssalt och mer färsk mynta. Känn livet!
Secondi
Tonfisk med apelsin & fänkäl
fantastisk lunch i skuggan av ett varmt Pisa!
Skala och skiva en färsk apelsin per person
Hacka en färsk fänkål
Lägg apelsinskivor fint på en tallrik, strö över fänkål, droppa lite fin olivolja.
Grilla skivor av färsk tonfisk några minuter, ska ha en rosa kärna tycker jag.
Hacka körsbärsomater och svarta oliver. Blanda med rikligt med kapris, lite olivolja, vit balsamico, salt och peppar. Toppa varje fisk med tomaterna.
Vacker mat!
Dolce
Kan liksom inte härma den italienska glassen. Åk dit!! Men här kommer en god citronparfait (från Expressen, haha)
Sötsyrlig citronglass
4 citroner
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 ½ dl florsocker
3 msk citronsaft
1 dl lemon curd
1 dl turkisk yoghurt
Vispa grädden hårt. I en annan bunke: Blanda äggulor, florsocker, citronsaft, lemon curd, yoghurt. Vänd ner grädden. Skär av toppen på citronerna så de kan stå upp. Gröp ur citronerna och fyll med glassen, frys minst 4 timmar. Ta fram citronerna en stund innan servering så de hinner bli lite halvsmälta.
| Jag är svag för det söta. Så svag. |
| Och då är det visst bra att röra på sig? |
| Eller bara njuta? |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar